Премиерът: "Червените" преговаряха за АCТА

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (11)
14:51 / 15.02.2012
3552
Социалистите са водили всички преговори за АКТА, заяви премиерът Бойко Борисов преди заседанието на кабинета. "Чудно ми е само как не отидоха да оглавят протеста. И както за всичко останало, контрата остава пак у правителството - сега ние ще понесем политическата отговорност пред Брюксел с решението да се оттеглим от споразумението", допълни министър-председателят.

"Опитаха се да се възползват от тревогите на хората за пореден път. С риск да ги разсърдя, но все пак е хубаво да приемат, че след всичките тези преговори години наред Трайков трябва да поеме вината. Те са толкова нагли, че ще минат един-два месеца и ще кажат - правителството на ГЕРБ работеше да влезе в сила АКТА. Затова с приемането на тази точка практически ние се оттегляме", каза Борисов.

Според думите му от 2006 до 2010 година са проведени 11 кръга преговори. Държавите членки на ЕС са информирани устно и писмено за резултатите чрез Комитета по търговска политика на съвета. "Министър-председателят Станишев е участвал в заседанията на Европейския съвет, българският еврокомисар Меглена Кунева е участвала в заседанията на Европейската комисия, където са се обсъждали тези въпроси", посочи премиерът.

"Убеден съм, че за всички тези шест години за пръв път има реален дебат и той се случи сега. Това, за което ние сме упреквани, парадоксално стои точно по обратния начин", допълни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

На правителственото заседание се очаква министрите да гласуват предложението на Трайков за спиране на участието на България в споразумението АКТА. България няма да предприема никакви действия по споразумението, включително внасяне за ратификация, до единна позиция на страните от ЕС.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (11)

Още по темата (11):
11.07.2012 България окончателно се отказва от АСТА
04.07.2012 ЕП отхвърли АСТА
04.04.2012 Парламентът отхвърли предложението за оттегляне на подписа от АСТА
22.02.2012 Европейската комисия замрази ратификацията на АСТА
17.02.2012 Хакерската група “Анонимните": Спираме интернет на 31 март
15.02.2012 Официално се оттеглихме от ACTA
Още новини от Национални новини:
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...
Борисов: Преговори с ПП-ДБ може да има, но без Петков, Денков и В...
Какво ще се случи с цените на горивата в следващите дни?
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Банкери: Има банки, които дават


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).