Предвиждат лечението да е възможно само след даване на пръстов отпечатък

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
11:00 / 16.03.2016
3024
Пръстовият отпечатък ще е нужен за всяко лечение, поето от здравната каса. Ако иска да бъде лекуван, пациентът ще трябва да сложи пръста си на четец при личния си лекар, при специалиста, в лабораторията, в аптеката и в болницата. 

Изключение ще се прави само при домашни посещения и консултации от разстояние, предвижда проектът за служебен рамков договор, написан от надзорния съвет на здравната каса.

Още не е ясно откога ще стане това, тъй като касата наскоро сключи договор за софтуера за пръстовата идентификация, а срокът за направата му според поръчката на НЗОК е 4 месеца. 

Софтуерът ще се прави от консорциума "Стемо Гама Консулт" срещу 477 000 лева с ДДС. Един четец ще струва 286.80 лв., ще може да се купува само от консорциума и ще е за сметка на изпълнителните - лекари, болници, аптеки.

Според проекта "всяко здравноосигурено лице се автентифицира електронно чрез уникален идентификационен номер (УИН). Номерът е генериран въз основата на сканиране на произволни точки от пръст на ръка на ЗОЛ код. 

Кодът се генерира от четец, върху който ЗОЛ поставя пръст на ръка". В болниците отпечатък ще се дава и при изписване, а не само при постъпване. 

Така пациентът ще удостоверява, че реално е бил в болницата или кабинета, освен това "целта е предотвратяване или минимализиране на случаите на отчитане на неизвършена дейност", пише в мотивите на проекта.

Проектът обаче не предвижда отказ от снемане на код чрез отпечатък. От касата обясниха, че имат становище от Комисията за защита на личните данни, според която с отпечатъка не се нарушават личните данни на пациентите. 

Затова и не бил предвиден отказ, въпреки че първоначално се твърдеше, че това ще може да става със специална декларация. 

Не е описана и процедура, при която друг да взема лекарствата на тежко болни - роднина или просто близък, т.е. не е ясно дали това изобщо ще е възможно. Децата няма да дават отпечатък, а ще се вписват в документацията, както е сега - с ЕГН.

Въпреки обещанията на касата и тази година лимити за болниците ще има. С проекта за служебен договор се въвеждат както всяка година обеми на лечението, което касата ще плати на цялата система за 1 година. 

Всяка болница ще сключва договор за определен обем дейности, т.е. ще има лимит какво да отчита пред НЗОК. Освен това се предвижда при задаващ се дефицит в бюджета на касата НЗОК да може да коригира цените на лечението или на обемите, които плаща.

Договорът трябва да влезе в сила от 1 април. В момента той се базира на цели две несъществуващи наредби за основния пакет. Едната е по-старата, според която НЗОК имаше само основен пакет. Тя ще влезе в сила отново след две седмици. 

След нея ще има още една наредба - с основен и допълнителен пакет, която обаче ще се пише след промяната в Закона за здравното осигуряване, в който Конституционният съд отмени текста за разделянето на пакетите, тъй като не дава никакви критерии по какъв начин да стане то.



Източник: в. Сега

Виж коментарите (8)
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).