ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Председателите на общински съвети в България се събраха в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:52 / 18.03.2022Коментари (0)1207
“Най-верният път към просперитета на местното самоуправление и постигането на главната ни цел - децентрализацията, е единството. В настоящата ситуация е важно всички организации да работят в синхрон. Ако не работим заедно, нищо няма да постигнем. Законодателната власт очаква това единство, но ако сме разнопосочни, няма да постигнем резултати." Това заяви Венцислав Спирдонов, председател на Националната асоциация на председателите на общински съвети в България /НАПОС/ по време на годишното Общо събрание на организацията.

"От създаването си до днес Националната асоциация на председателите на общински съвети се утвърди като авторитетно представителство в областта на ефективното местно самоуправление. Асоциацията се доказа като конструктивен партньор в законодателния процес, който се отнася до решаването на проблемите на местната общност. Безспорно постижение на Асоциацията е засилване на взаимовръзките между общинските съвети от цялата страна, както по отношение повишаване на административния капацитет, така също и внедряването на добри практики в местното самоуправление. Трябва да кажа, че през годините казусите пред местната власт и по специално общинските съвети, се умножиха и общите становища, които се формират в НАПОС, спомагат за решаването им на законодателно ниво.“ Това каза в своето слово пред събранието на НАПОС председателят на Общински съвет-Пловдив инж. Александър Държиков.

Форумът се проведе на 17 март в Пловдив, като в него се включиха над 140 председатели на местни парламенти от страната, както и представители на НСОРБ, на Сдружението на кметовете на малките населени места и др.

В годишния си отчет ръководителят на НАПОС съобщи, че сред основните задачи са активното участие на Асоциацията в законотворческия процес по казуси, касаещи местните власти, както и повишаване капацитета на местните парламенти и техните председатели в най-важните сфери на местното самоуправление. По думите на Спирдонов, една от идеите, които се стреми да реализира НАПОС, е децентрализацията - финансова и институционална. 

"Общинските съвети са изключително важни. Трябва да се работи в синхрон между местните парламентаристи и кметовете", заяви в обръщението си към участниците във форума кметът на Пловдив Здравко Димитров, който бе сред гостите на форума. Първият председател на НАПОС проф. Андрей Захариев от Стопанската академия в Свищов, заяви, че НАПОС е равноправен партньор на изпълнителната и законодателната власт.

"Местната власт е сила. Гласът й трябва да се чува, особено в такива смутни времена като настоящото!", подчерта проф. Захариев.

По време на събитието бе направен отчет за работата на Управителния съвет и Контролния съвет на НАПОС. Стигна се и до дискусия за единството в работата между общинските съвети и кметовете по места. Към момента Асоциацията обединява 192-ма председатели на общински съвети в страната и е отворена за присъединяването на нови членове.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: