Предколедно: 3 нови мобилни оператора в България?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (20)
09:42 / 16.12.2011
7011
Комисията за регулиране на съобщенията предостави радиочестоти на "Булсатком", "Макс Телеком" ООД и "4Джи Ком" ЕАД, се казва в съобщение на институцията.

В установения срок в регулатора са постъпили намерения за издаване на разрешения от пет предприятия, от които три потвърдиха желанието си за ползване на ресурса: "Макс Телеком" ООД (за ползване на ресурс от 2 х 8 MHz), "4Джи Ком" ЕАД (за 2 х 8 MHz) и "Булсатком" АД (за 2 х 5 MHz), се казва в съобщението.

След анализ, показващ, че обявеният свободен ограничен ресурс е достатъчен за ползване от всички лица, подали своите заявления, исканията бяха удовлетворени от КРС. Във връзка с това Комисията взе решение да издаде на трите предприятия разрешения за осъществяване на обществени електронни съобщения чрез мобилна наземна мрежа в обхват 1800 MHz с продължителност от 10 години.

Обхват 1800 MHz може да бъде използван за изграждане на GSM, UMTS, LTE и WiMAX мобилни наземни мрежи. Изборът на тип мрежа и съответстващи услуги е предмет на бизнес стратегия и решение на самите оператори. Практиката показва, че приоритет за операторите в този обхват е развитието на широколентовите технологии (UMTS, WiMAX, LTE и LTE Advanced) за изграждане на т.нар. трето и четвърто поколение (3G и 4G) мрежи. Те дават възможност за много по-високи скорости на предаване на данни, което от своя страна води до по-голямо разнообразие на предлаганите услуги за крайния потребител.


Виж коментарите (20)
Още новини от Национални новини:
Български фермер разкри огромна далавера с млякото у нас
Отложиха пускането на газовия терминал край Александруполис
Кампания 2024: Какви промени се готвят в обвързаното подпомагане ...
Мъж преби и отвлече 19-годишно момиче
Вигенин води листата на БСП за евроизборите
Синоптикът Янков ни попари с прогноза за празничните дни


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).