Последно: Минималната заплата става 270 лв. от 1 септември

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (47)
12:55 / 29.06.2011
6172
Правителството реши минималната работна заплата да се вдигне от 240 на 270 лева от 1 септември. Вдовишките пенсии също ще се повишат от тази дата с една трета, стана ясно на пресконференция в Министерския съвет. Очаква се промените в Кодекса за социално осигуряване да бъдат приети от парламента преди лятната ваканция.

Решението за увеличение на минималната заплата беше взето на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, състояло се на 23 юни.

След заседанието председателят на КНСБ Пламен Димитров заяви, че двата синдиката не са съгласни с датата и гледат на увеличението на 270 лева като на междинна стъпка. Той каза още, че профсъюзите настояват за още едно увеличение на минималната заплата - на 290 лева от 1 януари 2012 година, и искат това да бъде заложено в бюджета.

Позицията на бизнеса беше, че увеличението трябва да стане от 1 януари 2012 година и да залегне в разчетите за новия републикански бюджет.

Малко преди заседанието на тристранния съвет премиерът Борисов обяви, че увеличението на минималните заплати, а също и на някои пенсии ще бъде оставено за след местните и президентските избори, които са насрочени за 23 октомври. Аргументът му беше, че така управляващите ще избегнат упреците в популизъм.

Смята се, че около 130 000 души в България получават минимална заплата от 240 лв., а според сметките на финансовото министерство повишаването ще струва около 20 милиона лева на годишна база.


Виж коментарите (47)
Още новини от Национални новини:
Пригответе между 4 и 9 лева за цаца на плажа
Сирени огласят цяла България този уикенд
Насърчаването на социалното предприемачество - приоритет в Програ...
Хванаха едър бизнесмен да кара пиян "Ламборгини", ще плаща рекорд...
Кандидати за народни представители обсъдиха жестокостта към живот...
Д-р Бацелова: Многото неваксинирани водят до завръщане на заболяв...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).