ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Политолог: Проектокабинетът "Габровски" най-вероятно няма да бъде гласуван
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:56 / 12.12.2022Коментари (0)1308
©
Теодора Йовчева, политолог, в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“: 

И така, чакането свърши, изненадите, които тази сутрин чухме от номинирания за министър-председател проф. Николай Габровски. сега тази спекулация, която вчера нарекохме такава – с бившия министър на отбраната Драгомир Заков, се оказа вярна. Само че той е номиниран за министър на външните работи. Сега в студиото вече е нашият коментатор, политологът Теодора Йовчева. Здравейте, добре дошли в студиото на Радио "Фокус“. 

Здравейте, добре заварила. 

Да започнем с познатите имена, ако искате – на Драгомир Заков, тъй като то от вчера се върти в публичното пространство и сякаш беше нещо очаквано. 

Да, то беше едно от очакваните имена. Делян Добрев дори намекна за него в сутрешните блокове по време на почивните дни. Според мен това име няма да предизвика очаквания от номинацията му резултат, т.е. да привлече за гласуване в зала част от бившите управляващи, защото самата негова номинация и ставането му на министър на отбраната в правителството на Петков беше по-скоро като компромисна фигура. Предпочитаният кандидат тогава беше Тодор Тагарев, а Заков стана министър заради недостатъчно желание на коалиционните партньори за избирането му.  

БСП беше против тогава, да напомним за нашите слушатели. 

Точно така. 

Всъщност Драгомир Заков е дипломат от кариерата, който сега е номиниран именно за поста министър на външните работи – там, където е и неговата сила. Това, което и Делян Добрев вчера каза, е, че му е много любопитно сега как ще гласуват от "Продължаваме промяната“, след като те го предложиха. Но да, предстои да видим. Интересното обаче е, че има имена като Меглена Плугчиева и Меглена Тачева – това са едни доста сериозни фигури, които в близкото минало се изявяваха като министри в различни кабинети, различни като състав. Какво се гони тук, каква е целта? 

За мен има две цели. Едната е първо да се предложи кабинет, какъвто и да е, поради нагласите – както се показа и в сравнително скорошно социологическо проучване, че над 60% от българите искат кабинет, макар и с компромиси, а електоратът на ГЕРБ е един от тези, които в най-висок процент искат да се предложи кабинет, макар и с компромиси. И в този смисъл изпълняването на мандата отговаря на тези очаквания. Но вторият план, който също искам да подчертая, е, че това е част от стратегията за превръщане на ГЕРБ, или поне опит за превръщане на ГЕРБ в по-приемлив партньор, защото в България политиците трудно запазват дълго време доверие и рейтинг. Обикновено след минаване на първата им популярност рейтингът им спада сериозно. Във времена на криза много често се тиражира тезата за обръщане към експерти, а не към партийни лица и според мен това, което в момента виждаме като поведение от страна на ГЕРБ, всъщност цели адаптиране на партията към по-широка аудитория от една стана и от друга страна, към възприемането й като по-приемлив партньор. Всъщност какво ни казва ГЕРБ и Борисов в този случай? Настъпват тежки времена, всички искат да има сформирано правителство. Ето, аз предлагам правителство, и то не просто правителство, ами равноотдалечено от всички останали сили. Съответно, ако не се сформира правителство в рамките на този парламент, причината няма да е в ГЕРБ, а в останалите партньори, или по-скоро липсата на партньори. 

Можем ли да кажем, че с този състав на проектокабинет се доближаваме до програмно правителство, или по-скоро експертно? 

За мен и двата термина са малко мъгляви, защото програмно правителство – по принцип всяко правителство трябва да има програма… 

Така е. 

И всяко правителство се предполага, че трябва да има експерти. От тази гледна точка – да, аз такива правителства ги наричам по-скоро непартийни, защото повечето от състава им нямат партийно членство. Разбира се, това трудно може да бъде установено, защото няма партийни регистри, в които да ги проверим. Но да, доближаваме се до такъв тип отдалечено от партийните централи правителство.  

Вашата прогноза за това какво ще се случи в пленарна зала? 

За мен първият въпрос беше дали ГЕРБ ще постъпи класически, т.е. няма да входира в пленарна зала, няма изобщо да върне мандата изпълнен, а просто ще съобщи един списък с лица. Тук бях изненадана, че все пак се предприе действие да се върне изпълнен мандат и това да отиде в зала. Според мен, както знаем, нашата процедура е двустепенна – първо се предлага министър-председател, след това състав и структура на Министерски съвет. Ясно е, че още при гласуването на Николай Габровски като премиер няма да се случи това гласуване, така че самият Министерски съвет няма да бъде гласуван съответно.  

Това е вашата прогноза? 

Да, така смятам. 

Изненади не очакваме – някой да напусне залата, поради липса на кворум? Защото чухме, че чрез парламентарни трикове може все пак този кабинет да мине.  

Не виждам кой ще го направи. "Възраждане“ са изключително радикални в позицията си. БСП неколкократно потвърдиха в последните три-четири дни, че няма да излязат от зала, че няма да подкрепят този кабинет. Съмнявам се, че някой от "Демократична България“ и от "Продължаваме промяната“ да предприеме такова действие. Най-малко те имат стратегическа полза от подобно нещо. Според мен просто този кабинет няма да мине и най-вероятно ще се отиде на нови избори. Тук вече въпросът става доста по-принципен.  

Да, разбирам. Г-жо Йовчева, какво още ви направи впечатление в този кабинет? 

Две неща правят впечатление. Едното е стремежът към представителство и на двата пола, сравнително сходно. Доколкото успях набързо да прегледам, около шест-седем са представителите на дамите. И другото, което прави впечатление, е намигване към дясното с номинация на лица като Прошко Прошков, които все пак дълги години са били членове на ДСБ и съответно са познати, работили са с хора от т.нар. градска десница.  

Както каза вчера Делян Добрев, хайде да видим сега как няма да гласуват за Прошко Прошков. Има намигване наистина. Едно име, което също ни прави впечатление от културните среди – това е Ириней Константинов, актьор и режисьор. Какво се цели с тази фигура? Знаем, че в културата нещата не са много спокойни, особено след скандалите в Народния театър. 

Да, точно така. Ириней Константинов е едно от имената според мен, което предизвиква възхищение у повечето от българите, включително и от народните представители, най-малко заради творческата му кариера. Въпреки индивидуалните качества на г-н Константинов, аз се съмнявам това да наклони везните към гласуване. Но бих отбелязала нещо друго – че може би този състав на кабинет би провокирал втората политическа сила да предложи свой проектокабинет, защото досега бяха уклончиви от "Продължаваме промяната“, че ако дойде при тях мандатът, не се знае какво ще направят. Дори в последните дни по-скоро бяха заявките, че най-вероятно ще бъде върнат. Сега смятам, че този кабинет може би ще ги провокира да предложат свой, най-малкото за да отговорят на хвърлената ръкавица и да не са силата, която ще се покаже деструктивна и тласкаща страната към избори. 

Разбираме, че давате все пак някакъв шанс за втория мандат като прогноза? 

Не, давам шанс да бъде предложено, но според мен няма да бъде гласуван, тъй като… 

Дали ГЕРБ биха подкрепили "Продължаваме промяната“? 

Не… 

Те многократно изявиха желание за подкрепа от страна на "Продължаваме промяната“, но няколко пъти казаха, че няма да играят своего рода като в детска градина – вие нас няма да ни подкрепите, ама искате ние вас да ви подкрепим. Може ли там да има някаква изненада, ГЕРБ да надделее от тях? 

За мен е по-вероятен сценарият на отиване към предсрочни избори, защото изявленията на лидера на ГЕРБ в последно време всъщност са в тази посока, че ако проф. Габровски не бъде предложен с третия мандат, ГЕРБ няма да подкрепят и третия мандат, че редиците на ГЕРБ са готови за избори. За мен това са сигнали, които по-скоро говорят, че се отива на предсрочни избори. Силно се съмнявам ГЕРБ да подкрепят кабинет на "Продължаваме промяната“. ДПС също не смятам, че биха го направили, имайки предвид сериозните противопоставяния в последния парламент, обвинени от трибуна в задкулисно влияние. "Възраждане“ – в никакъв случай. Вече се съмнявам дали и БСП биха подкрепили в интерес на истината един такъв кабинет. 

Да, и там имаше прехвърчания на искри между "Продължаваме промяната“ и БСП. Ами третият мандат, що се отнася до Стефан Янев, който до момента демонстрира абсолютна диалогичност с останалите партии, без да ги дели на ляво, на дясно, на център? 

Ние не знаем дали Стефан Янев ще получи третия мандат като за начало. Ако стратегията на президента е да се върви към по-бързи предсрочни избори, може и БСП да получи мандата, както неведнъж го е правил, въпреки че последния път очаквахме, че това няма да се случи.  

Да. 

Не знаем дали "Демократична България“ няма да получи третия мандат. Така че тук първо стои въпросът за мандатоносителя, второ, стои въпросът за проектокабинет. За мен последните изявления на Борисов, макар и винаги да имаме едно наум за тях, по-скоро говорят за блокиране на третия мандат. Тук също идва и много сериозният въпрос какво ще се случи на следващи избори, защото едно скорошно научно изследване показва, че всъщност когато в предизборна кампания част от партиите са заклеймени като неприемливи партньори, това води до удължаване на дължината на коалиционни преговори и са с по-несигурен изход. Т.е. според мен, ако този тип говорене и предизборна кампания продължи, ние може да сме свидетели на нещо подобно и в следващ парламент. Отделно, когато една от тези партии се окаже и преговарящ на масата, още повече затрудняват и удължават преговорите. Мисля си, че настоящата ситуация се използва като индулгенция за следващите избори и за следващия парламент, в който вече партиите ще имат ясно извинение да кооперират помежду си поради провала, който наблюдаваме сега.


Още по темата: общо новини по темата: 876
06.06.2023 »
06.06.2023 »
06.06.2023 »
05.06.2023 »
01.06.2023 »
30.05.2023 »
предишна страница [ 1/146 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Концесия на стадион "Локомотив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: