ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Полицейски инспектор: България е "новатор" в схемите с телефонните измами
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:36 / 13.04.2011Коментари (2)1938
© Plovdiv24.bg
"Новатори" сме в схемите за телефонни измами. Напоследък в Германия има данни за извършени такива престъпления, извършителите са полски цигани, каза инспектор Светослав Григоров от Главна дирекция "Криминална полиция".
На територията на Европейския съюз няма подобни данни. Инспектор Григоров разказа как протича един "работен ден" на измамниците - сутрин те се събират, свалят от интернет телефонния указател на произволен град и се започва поетапно набиране.

Когато сме ги залавяли при изземването на мобилните телефони, използвани за измама, в паметта на телефона започват да се набират стационарни номера един след друг. От средно 80-100 такива проведени разговори при разпитите те казват, че "закачат" един човек, извършват една измама. Обикновено тогава спират, чакат да им дойдат парите, отдават се на пиршества два-три дни, докато ги изхарчат и след това се започва отново, каза той. Една такава група спокойно може да спечели сума от порядъка на 15 000-20 000 лева месечно. Интересно е, че техният бит и манталитет не се променя. Играе се хазарт, ротативки, посещават се питейни заведения и т.н., иначе измамниците живеят в мизерия.

Ежедневно в полицията се обаждат граждани, че при тях е направен опит за измама. Хубавото е, че веднага сигнализират и деянието остава в зародиш, каза той.

Превенцията е в непрекъсната информация за схемата на измамите, но няма гаранция, че дори да знаят за тях, жертвите няма да се поддадат на моментна паника.

Има случаи, в които измамниците произволно цитират имена, събития, има съвпадения и човешката психика при споменаване на близък е податлива, човек се шокира и се използва този момент. Друг похват, който използват, е да набират данни от фактури, сметки в пощенските кутии. На база придобитата информация им става по-лесно да цитират имена и да извършат самото деяние, каза Светослав Григоров.

Източник: Агенция "Фокус"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Браво, инспектор Григоров, браво Светославе! Хвала на такЪви полицаи кат' теб! Ти най-после откри Америка, топлата вода, колелото и огъня! Това, което сега ти изричаш в прав текст, е известно на обществото и на полицията от години, но никой досега не си е мръднал пръста, за да пресече своевременно наглите попълзновения на "хлебарките" и "скакалците" от мургав произход... Това обстоятелство ми навява мисълта, че някои твои висшестоящи колеги и стоящи още по-нагоре във властта, са имали интерес от този вид измами... Дано да греша...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: