Полицаите с камери в униформата срещу корупцията на пътя

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
14:11 / 29.09.2015
1762
Камери по униформите на "Охранителна полиция", които ще снимат действията им на улицата предвижда план за противодействие на корупцията в МВР, който беше представен от зам.-министър Филип Гунев, пише "24 часа". 

Тази година служителите на Пътна полиция бяха оборудвани с камери и микрофони, които да записват проверките. След анализ е решено такава техника да се сложи и на униформените патрули. Мярката ще бъде приложена в столичното Първо районно управление, което стана известно с бруталните арести на момче и момиче.

Разработва се и система за реални проверки на имуществените декларации на полицаите като мярка за превенция на корупцията в редиците на МВР.

От представянето на плана стана ясно, че до няколко месеца ще отпадне и синият талон, който върви в комплект с шофьорската книжка. Това ще стане възможно след като се въведе електронната услуга за проверка на нарушенията и задълженията от глоби на водача. И сега служители на Пътна полиция проверяват информацията от синия талон с таблет. 

До март 2016 г. ще бъде въведена и система за електронни плащания на фишове и глоби, наложени от Пътна полиция. Системата за контрол и наказания на МВР ще бъде автоматизирана и свързана с НАП.

Целта е да се налагат повече глоби с фишове, които да се плащат по електронен път и по-малко с актове, посочиха от ръководството на МВР. Така ще намалее корупцията не само при установяване на нарушението, но и при получаването на наказателното постановление от администрацията.

По граничните контролно пропусквателни пунктове се предвижда автоматизация, която ще доведе до взаимен контрол между структурите на Агенция Митници, НАП и МВР.

Предвижда се и вътрешноведомствен тест за интегритет на служителите, при който ще бъдат провокирани към подкупи, за да се прецени дали са склонни към корупция. Там, където е необходимо ще се извършва и ротация на униформените. 

Дългосрочно ще бъде въведен и детекторът на лъжата като средство, с което да се проверява годността на кандидатите за работа в МВР и проверката им за лоялност.

Планът за превенция на корупцията в МВР предвижда и мерки, свързани с обществените поръчки, при които са заложени спецификации, на които отговарят продуктите само на една фирма. 


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Учените регистрираха най-високото изригване на Слънцето
Жена загина при челен удар на две коли
Двойно повече мъже са кандидат-депутати от жените
Откриха котвена мина с 4 рога в нашето море!
Една от най-известните родопски крепости привлича десетки хиляди ...
Пиян турски шофьор се изложи на АМ "Тракия" с 50 евро


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).