Показаха скандален турски филм за България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (9)
10:20 / 22.12.2015
22380
Документален филм на турска режисьорка, излъчен по телевизия "Ал Джазира" на 16 декември, разбуни духовете и възмути много българи, информира Нова тв.

Филмът на Йелда Янат Багджи се казва "България, моята земя". Той започва със следната песен: "Оръжията прогърмяха във Видин, джамията беше унищожена по време на сутрешната молитва, църквата беше построена по време на следобедната молитва. Неверниците се заселиха в църквата. Всяка сутрин невинни младенци бяха завеждани в църквата и ги караха да почитат Бога. О, султане мой, спаси ни от непознатия. Знай това, няма друга религия освен исляма".

Тенденциозното и манипулативно отразяване на историческата действителност в този филм може да разпали етническа нетърпимост, предупредиха от предаването "Господари на ефира", в което беше съобщено за съществуването на филма.

Скандалните твърдения в лентата дори не се споменава, че България е древна държава, основана още през 681 г. За авторите на филма историята ни започва през XIV в., когато се появява турското население на територията ни.

"През 1908 г. България обявява независимост, а османците губят почти всички техни територии тук в балканските войни от 1912-1913", се казва в кадрите. 

Всеки с поне бегли познания по история би се възмутил от това тотално незачитане и изопачаване на фактите.

Човек, представен като "историк" от университета в Луисвил, потвърждава тези безумни и най-важното неверни твърдения.

За последните няколко дни видеото провокира множество дискусии в родното интернет пространство, тъй като много от българите, които го изгледаха, се възмутиха от твърденията, изказани там.
Повече по темата гледайте във видеото.


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (9)
Още новини от Национални новини:
Четирима са пострадали след челен удар между бус и тир
COVID-19 има нов вариант, вижте симптомите на FLiRT
България засилва връзките си с българската общност в Косово
Горанов: Имам лоша оценка от САЩ и трябва да си извървя пътя
Бойко Борисов: Положих всички усилия да не отидем на избори
Имат ли право непълнолетните да работят по време на лятната вакан...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).