Поискаха да се разреши кръстосано донорство у нас

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:37 / 20.11.2015
1819
Близки на донори вече изнудват роднини на трансплантирани. Независимо, че според Закона за донорството на органи и клетки самоличността на станалия посмъртно дарител и на реципиента не трябва да се разкрива, хората научават, тъй като сме малка страна и е ясно кога има изпаднал в мозъчна смърт и трансплантации по едно и също време. 

Това съобщи проф. Милан Миланов - Завеждащ Централна реанимация в "Пирогов" по време на кръгла маса за трансплантациите, която се проведе в Народното събрание.

Да се разреши т. нар. кръстосано донорство у нас, както е във Великобритания, Холандия, Швейцария и Австрия. 

Това поискаха от пациентските организации по време на форума.

Донорството е кръстосано, когато преки роднини са несъвместими за присаждане на орган и се разрешава човек, който не е от фамилията, да стане дарител. Сега у нас такава възможност по закон няма.

Ако кръстосаното донорство бъде разрешено, десетки българи няма да пътуват в чужбина за операция, заяви Пенка Георгиева от пациентската организация "Заедно с теб".

1024 човека чакат към момента у нас за орган. От тях 19 са деца, съобщи пък директорката на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Мариана Симеонова.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Съседка на семейството, което пострада при катастрофата с автомоб...
Борисов: В България можеше да се случи същото като в Словакия
Дамите в селското стопанство: Проф. Даниела Ганева
Ето верните отговори на матурата по БЕЛ
Иззеха цистерна като веществено доказателство
Отново земетресение в България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).