Подсладител в козунака удря в стомаха и нервите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
08:41 / 08.04.2016
3835
Подсладителите, слагани масово в козунаците менте удрят в стомаха и нервите, това обяви за "Монитор" проф. Донка Байкова.

По думите й изкуствената захар се използва в производството и на много други храни и напитки и увеличава рисковете за здравето на хората. 

"Най-напред те удрят в стомаха, след това увеличават риска от възникване на алергии и правят централната ни нервна система свръхвъзбудима. Започваме да усещаме нарастващ глад за сладки неща", обясни професорът и добави, че всички консерванти и изкуствени подсладители увеличат рисковете от рак.

Козунаците менте обикновено са на половин цена. Според Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, най-често преди празници в полулегални фурни се пекат козунаци, съдържащи оцветено тесто с добавка на подсладители.

"Истинският козунак най-лесно се познава по големия си обем и малкото тегло", обясни тя. По думите й фалшивият при разчупване не става на конци.

"Затова е най-добре да се купува козунак от малки фурни, в които сме сигурни за качеството. Трябва да се внимава и с вносните продукти, които са с дълъг срок на трайност и крият рискове, защото в тях има консерванти", предупреди Кукушева.

Радослав Петков, собственик на цех за сладкиши обясни, че е по-безопасно Великденския хляб да се произвежда с яйчен прах. 

"Така се намалява опасността в продукцията да попаднат заразени яйца", уточни той. 

По думите му използването на оцветител не винаги означава риск за потребителя. "Важното е той да бъде от растителен произход", добави Петков.

Според друг негов колега, пожелал анонимност, най-често производителите намаляват разходите, като за козунаците използват само жълтъците от яйцата, а белтъците ги влагат в направата на целувки.

Друг риск за потребителите преди Великденските празници са старите яйца. 

"Повечето от тях са докарани от чужбина и в България се преопаковат в полулегални цехове", обясни Павлин Бързашки, управител на фирма за производство на яйца. 

Според него старите яйца са по-леки и се познават по това, че са по-лъскави.

"Трябва да се внимава дали върху яйцата има допълнителна маркировка, че са само за топлинна преработка, а не за консумация. Важното е обаче да се гледат етикетите и да се купува от проверени магазини", съветва той. 

По думите му най-често старите яйца идват от Полша, която е най-голям производител на продукта от бившите соцстрани.

Виж коментарите (2)

Още по темата (101):
31.01.2017 Откриха четирима мигранти в български ТИР в Пиаченца
17.06.2016 Соломон Паси: Който иска мир, да отиде на Антарктида
21.05.2016 Пловдивският митрополит Николай защити зарята за Великден
05.05.2016 Мъже заколиха агне в оживен пловдивски парк, един пое вината
03.05.2016 Хотелиерите по Черноморието доволни от туристопотока по Великден
03.05.2016 Бизнесът против дългите празници
Още новини от Национални новини:
Община Поморие: Няма нефтени разливи по плажовете
Кварталът в Южна България, в който 80% са гурбетчии!
Директорът на болницата за смъртта на 7-годишното дете: Нашият ре...
Александър Йорданов: Всеки българин има дълг към Македония
Калфин: 25 г. българският лев е бил независим - това са били най-...
България ще подава вода от река Арда за напояване на гръцките зем...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).