Подробности за българското лекарство срещу COVID-19

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
16:30 / 07.07.2020
16069
Ивермектин - така се казва антипаразитното лекарство, което може да се окаже панацея срещу Ковид-19. Лекарството дава обнадеждаващи резултати при лечението на болни от коронавирус в девет болници у нас. Препаратът се прилага под формата на клинично изпитване, което е обхванало 30 пациенти. Това обяви директорът на Българската агенция по лекарствата Богдан Кирилов на брифинг в понеделник.

Според здравния министър Кирил Ананиев това е "доста обнадеждаваща новина", тъй като българският екип е много близо до откриването на лекарство срещу коронавируса. Първичните резултати се очакват към края на юли, но желанието на медицинските специалисти е изпитването да се разшири и в други болници и да бъдат тествани още поне 100 пациенти. Припомняме, че досега у нас за лечение на коронавирус се използваше хидроксихлорокин, който също може да се прилага само в болнични условия. В последните месеци обаче хидроксихлорокина бе яростно разкритикуван от десетки медици и научни работници по света.

Изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов е обнадежден от тестовете на лекарството.

Клиничното изпитване на ивермектин у нас е започнало през май, след като през април са публикувани данни на изследователи от Австралия, които наблюдават активност на лекарството срещу SARS-CoV-2. България е първата страна в Европейския съюз, която стартира изпитването; екипът е български, производителят - също. Такива изпитвания вече се провеждат и в Испания, Бразилия, САЩ.

Лекарството ивермектин се използва от десетки години при лечение на различни инфекции, предизвикани от паразити, т.е. то е с познат профил на безопасност, обяви Богдан Кирилов. Както при всички изпитвания - в едното рамо пациентите получават ивермектин, а в другото - плацебо.

Медикаментът ивермектин се използва за лечение на хора и домашни животни от ендо- и ектопаразитни заболявания. За откритието му Уилям Кембъл, Сатоши Омура и Йоуйоу Ту получават Нобелова награда за физиология и медицина за 2015 г.

През пролетта на т.г. специалисти от Австралийския университет "Монаш" и Изследователския институт за инфекции и имунитет "Дохърти" доказват ефективността на лекарството в борбата с коронавируса. Лабораторното изследване е проведено в Кралската болница в Мелбърн, а резултатите показват, че ивермектин спира развитието на вируса SARS-CoV-2 в клетъчната култура за 48 часа. Установено е, че дори една доза от препарата, която не е токсична за клетките, може почти напълно - на 99.98% - да унищожи вирусната РНК за 48 часа и значително да намали концентрацията на вируси в околната среда за 24 часа.

Механизмът, по който ивермектин действа върху вируса, е неизвестен. Предполага се, че ефективността му се основава на способността му да потиска въздействието на вируса върху клетъчния имунитет. Според учените трябва да се разбере дали дозировката, която може да се използва за хора, ще бъде ефективна в борбата с коронавируса.

Още през април от Българския ветеринарен съюз предупредиха, че медикаментът е силно токсичен и може лесно да се предозира.

Виж коментарите (4)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...
Хакери, представящи се за известна българска куриерска фирма, изм...
Проф. Кантарджиев: Ако детето е било в контакт със заразен с кокл...
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).