Подписка за "един фармацевт-една аптека" започва днес в страната

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:19 / 16.06.2008
1602
Подписка в защита на принципа "един фармацевт - една аптека", известен в Европа като Етичен модел на собственост, започва от днес в аптеките в цялата страна. Отмяната на този модел е предвидена в промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, гласувани на първо четене от Народното събрание (НС).  Ако законопроектът бъде одобрен и на второ четене, всеки ще може да открива и притежава аптека, без да е необходимо да е магистър-фармацевт.

Фармацевтичният сектор е част от системата на здравеопазването и затова предприемането на една такава сериозна промяна, като отмяната на принципа "един фармацевт - една аптека", не трябва да става без одобрението на пациентите. Тяхното здраве зависи пряко от качеството и достъпността на фармацевтичната грижа в аптеките. Ето защо чрез тази подписка Българският фармацевтичен съюз (БФС) дава думата на пациентите с призива "Вашето мнение днес има значение за достъпността на лекарствата и качеството на фармацевтичните услуги утре". 

Според Българския фармацевтичен съюз, възможността всеки да може да открива и притежава аптека застрашава здравето на пациентите. В резултат на промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина аптеките ще се превърнат от здравни заведения в скъпи вериги от магазини, собственост на монополи и разположени само в по-големите населени места. 

Българският фармацевтичен съюз призовава гражданите, които са против възможността всеки да открива и притежава аптека, да подкрепят запазването на действащия в момента етичен модел и да се включат в подписката. Тя е достъпна в повечето аптеки в страната и ще бъде открита в продължение на един месец, до 18-ти юли.

Българският фармацевтичен съюз припомня, че Етичния модел "един фармацевт - една аптека" се прилага в голяма част от европейските страни като Германия, Франция, Австрия, Испания, Италия, Гърция, Португалия, Финландия и др.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Алгафари за "Ергенът": Не, няма такава жена в България
Стотици хиляди контрабандни цигари хванаха на ГКПП "Капитан Андре...
Как да си извадим скица на недвижим имот?
Чисто нова култура се отглежда в България
Инфекционист: Комарите могат да бъдат по-опасни от кърлежите
Колко ще ни струват компотите тази година?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).