Подигравка: Намалиха присъдата и на Кирил Рашков-внук!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (12)
16:58 / 10.10.2012
6252
Върховният касационен съд намали от 3 на 2 г. затвор присъдата на Кирил Рашков-внук за закана за убийство. Според обвинението наследникът на ромския бос многократно е заплашвал роднина на загиналия при размириците в Катуница Ангел.

"Ще те убия, гяур, ще те разпоря и ще ти отрежа главата", казал 28-годишният Рашков-младши на 23 септември 2011 г. Той дори е замахвал със сабя с дължина около 60 см.

Защитниците на Рашков поискаха условна присъда или намаляване на сегашното наказание. Според адвоката Хари Хараламбиев престъплението, в което е обвинен внукът на Рашков, не е с висока степен на обществена опасност. Според Веселин Христов пък Рашков-младши е трябвало да бъде обвинен в опит за убийство, а не само за закани.

"Престъплението се отличава с изключителна дързост и наглост по начина си на проявление - чрез предварително организиране на голяма група от хора в подкрепа на намерението на дееца да издири пострадалия; чрез придвижването на голям автомобилен кордон в селото, с препречване на пътя на пострадалия и форсиране на автомобилните двигатели; с придружаването на словесните закани за убийство с явни физически действия в подкрепа на намерението", пише в окончателното решение на магистратите.

Според съда обаче има смекчаващи обстоятелства - чистото съдебно минало на внука на Кирил Рашков и семейното му положение. 28-годишният мъж е вдовец и се грижи за двете си малолетни деца. Освен това той е поискал делото да се гледа по съкратената процедура по време на първата съдебна инстанция. 

"Наказанието може да способства към поправянето и превъзпитанието на осъдения Кирил Рашков съм спазването на законите и на добрите нрави, да въздейства предупредително върху него и да отнеме за в бъдеще възможността той да върши други престъпления", мотивира се Върховният касационен съд. Решението на магистратите е окончателно и не подлежи на обжалване.

Другият внук на Кирил Рашков - Ангел, пък обжалва пред Апелативния съд наказанието си 1 г. и 4 месеца затвор и глоба от 2000 лева заради предложен подкуп от 20 лева на катаджия. На 14 март 20-годишният младеж е хванат в Пловдив да кара луксозно БМВ без книжка. За да не му съставят акт, подхвърлил двайсетолевка на пътния полицай.

Пловдивският окръжен съд пък одобри споразумението между окръжната прокуратура и снахата на Кирил Рашков: 34-годишната София Христова. Наложено й бе наказание 1 г. условно с 3-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 5000 лв. заради незаконно отглеждане на костенурки. 

Самият Рашков-старши излежава в Пловдивския затвор присъда от 2 г. и 6 месеца затвор заради закана за убийство на Веселин Христов и Иванка Петрова - леля и вуйчо на убития в Катуница Ангел. Ромският барон получи и 1 г. и 2 месеца за показания среден пръст към жителите на селото.

Източник: btv


Виж коментарите (12)

Още по темата (504):
13.03.2023 ЧСИ пусна на търг част от резиденцията на "Цар Киро" в центъра на Пловдив
12.11.2022 Катуница почита Ангел и Павел, освещават параклисa в тяхна памет
23.09.2022 11 години от драматичните събития, потопили Катуница в кръв
03.04.2021 Пуснаха единствената дъщеря на Цар Киро от затвора, за да присъства на погребението му
02.04.2021 Вдигат параклис след смъртта на двете момчета, загубили живота си в размириците срещу Цар Киро
02.04.2021 Кой бе "Цар Киро"?
Още новини от Национални новини:
Първият български космонавт: Хора идват при мен и ми искат лекарс...
Защо се стигна до бой за олио по магазините
Земетресение в Черно море
Пиян шофьор на джип предизвика катастрофа, има пострадали
След ремонт на участък възстановиха движението по АМ "Тракия" в п...
Една област в България със спешни мерки заради болните от коклюш


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).