ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Почиствайте джантите дори и при лек снеговалеж
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:55 / 30.11.2022Коментари (0)1637
©
По време и след снеговалежи повечето шофьори имат проблеми най-вече с чистотата на стъклата и ефективността на чистачките. Междувременно колелата могат да поднесат наистина неприятна "снежна" изненада. Разказваме ви за какво трябва да внимавате.

От време на време през зимата родните градове и села са покрити от снежен циклон, за който, както винаги, комуналните служби не са готови. И автомобилитеса принудени да се движат в сняг. В същото време снегът се набива в джантите и за момента не привлича вниманието на водача към себе си - докато колата бавно пълзи по снежните пътища. Но веднага щом стане възможно да ускори до 70-80 км/ч и по-бързо, снегът в колелата, който на места бавно се е превърнал в лед, се проявява негативно.

Допълнителното тегло на сняг-лед, неравномерно разпределено върху джантата, води до дисбаланс. Резултатът е друсане, биене на волана и други несгоди, които превръщат пътуването в мъчителна задача. Понякога можете да разрешите такъв проблем ако наблизо има автомивка. Топлата вода мигновено стопява неканените "тежести" върху джантите, съветва AutoMedia.

Основното нещо след такава процедура е да напуснете автомивката и незабавно да спрете интензивно няколко пъти. Това ще загрее спирачките и ще ги изсуши. Ако няма автомивка по пътя, ще трябва да отлепите снега и леда от джантите ръчно. Където е възможно, потупваме върху леда с дръжката на четка за метене, с помощта на която воюваме и с натрупания върху автомобила сняг.

Там, където ледът, замръзнал на джантите, е недостъпен, ще трябва да го извадите с нещо като отвертка. Основното нещо е да премахнете най-масивните "израстъци“, тъй като те са тези, които влияят най-много на баланса. Но всичко това, както се казва, лежи на повърхността. Много по-коварна е ситуацията, когато снеговалежите не са особено впечатляващи.

В този случай водачът изобщо не обръща внимание на колелата. Приближавайки се до колата, която е стояла цяла нощ на улицата, той ще помете снега от каросерията ѝ, ще стартира и ще я подкара. На джантите - нула внимание. Междувременно, когато снегът пада върху колелата, които са все още хладки след пътуване, той се топи там и след това замръзва. И създава описания по-горе дисбаланс.

В по-голяма степен задните колела на автомобилите са податливи на такива проблеми. Тъй като предните спирачки обикновено работят по-интензивно и съответно се загряват повече. В същото време ледът върху джантите се топи по-интензивно. Междувременно дисбалансът на задните колела , който е по-малко забележим за водача, не удря волана. Но разваля окачването.

С други думи, ако колата ви е стояла дори при не много интензивен снеговалеж, не бъдете мързеливи - отстранете снега от джантите с четка и се уверете, че там не се е образувал лед. Ако го намерите, не забравяйте да го свали преди пътуването. Окачването ще е се разваля по-рядко.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Електронно таксуване в градския транспорт
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
В Пловдив задържаха испанец за опит за убийство
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: