Почина кръводарител №1 на България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:35 / 18.02.2018
6858
Ръководството на община Смолян и кметът Николай Мелемов поднасят най-искрени съболезнования и изразяват дълбоката си съпричастност към семейството, близките и родствениците на Атанас Френкев по повод неговата смърт. В съболезнователния адрес се казва:

Отиде си от този свят един човек с голямо сърце и живот отдаден на хората. На 88-годишна възраст почина Атанас Френкев, кръводарител №1 на България и Почетен гражданин на Смолян. Един от основателите на Смолянски окръг.

Той е кръводарител повече от 40 години, безвъзмездно е дарил 107 литра кръв в над 400 случая. Награждаван е от БЧК с три сребърни и една златна значка, получил е златна значка и от някогашното Министерство на народното здраве. Има седем ордена и медала за гражданска доблест и заслуги -Първа степен. Член е на пленума на Червения кръст. През 2005 г. получава грамота и статуетка на НС на БЧК за Кръводарител №1 на България. Отличен е със званието "Достоен гражданин на Смолян за 2008 година".

Френкев е дарил кръв за пръв път през 1948 г., а за последен през 1990 г. Заради кръвната му група с 15 добавки, които рядко се откриват в човека, той е бил постоянно в списъците на Кръвните центрове на БЧК за повикване при нужда. Без аналог в наше време, през 1959 г. Френкев е дарил в три последователни дни общо 1,5 литра кръв за спасяването на родилка. Кръводарител №1 на България е роден на 26 април 1930 в Райково. Целият му живот е пример за жертвоготовност, хуманизъм и родолюбие.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).