По-скъпи ток и вода в Пловдив от 1 юли?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (24)
13:30 / 24.01.2012
3440
Цената на тока ще скочи с около 7-8% от 1 юли 2012 година. Увеличение със сигурност ще има, но от ДКЕВР няма да допуснат да е повече от посочената рамка, обеща председателят на регулатора Ангел Семерджиев.

Той посочи, че страната ни е остров на евтина електроенергия спрямо цените в региона и това не може да продължи дълго време.

Очаква се идната седмица да стане ясно по какъв начин се е отразила стачката в Мини "Марица-изток". Според Семерджиев загуби има при всички положения, но отражението върху цената на тока ще е минимално и това няма да е определящ фактор за поскъпването на електроенергията.

Страната ни продължава да губи милиони в следствие от стачката на миньорите и спрените за седмица доставки на въглища за ТЕЦ-овете около Стара Загора. Причината е, че и днес остава спрян износът на електроенергия. Той може да започне, едва след като централите набавят изчерпаните си запаси от въглища.

Като най-съществена за по-високата цена се оказва необходимостта от плащане на квотите въглероден двуокис от началото на 2013 година. От значение е и количеството купувана "зелена" електроенергия.

"Всички тези компоненти повишават разходите на НЕК при формирането на енергийния микс, а компанията не може да бъде оставена в затруднено положение", коментира още Семерджиев.

Цената на тока за регулирания пазар се определя от ДКЕВР за едногодишен период - от 1 юли 2012 до 1 юли 2013 година. Така в следващия регулаторен период ще влезе и срок с платени въглеродни емисии.

Все още обаче не е ясно колко ще е повишението на цената на тока на едро, какво ще е увеличението за разпределението на енергията и съответно колко ще е крайната цена за битовите потребители.

Освен поскъпване на тока, предстои и поскъпване на водата в много градове.

До момента десет ВиК дружества са поискали увеличение на цената с 10-12%. Сред тях са Пловдив, Враца, Монтана, Хасково и столичната "Софийска вода".

"Оставам на позицията, че най-вероятно няма да разрешим поскъпване, но нека разгледаме техните обстоятелства. Повишаване на цените, само защото на едно дружество му трябват пари, няма как да се случи", заяви Семерджиев.

Източник: bTV


Виж коментарите (24)
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).