Пловдив на трето място с ръст от 4 % на покупко-продажбите на имоти

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
16:12 / 03.01.2017
2522
2016 г. беше поредната година с ръст на покупко-продажбите на недживими имоти. Варна е на второ място след София с ръст от 5.5% за деветмесечието, столицата е лидер със 7%, Пловдив е с увеличение от 4%, а Бургас 1.5%. Това обяви за Радио Варна Драгомир Ганев - заместник-председател на УС на Национално сдружение недвижими имоти и управител на фирма за недвижими имоти във Варна.

Най-търсени са имотите с две спални. С цел инвестиция и за отдаване под наем са предпочитани малките апартаменти. Добромир Ганев препоръча отчитането на брокера пред клиента да е едно от условията, които да са включени в договора за посредничество между двете страни. Най-добре е договорът да бъде за изключителни права, но за съжаление у нас понякога се прилага по грешен начин. 

Готов е проект на Закон за регулация на сектора, който премина обществено обсъждане, и от Националното сдружение недвижими имоти се надяват догодина той да влезе за обсъждане в Народното събрание. Предвидено е всеки, който работи в сферата на покупко-продажбата на недвижими имоти да се регистрира и да притежава минимум знания, за да се знае кой се занимава с това и да се повишава квалификацията.

Ганев препоръчва сделките да са с посредничеството на препоръчан личен брокер, независимо дали е от агенция или независим. Доверяването на фирми, пускащи ниски цени, е нехайно според Ганев. Ако методът е некоректен, вероятно и в процеса на работа да има некоректност, каза още заместник-председателят на Национално сдружение недвижими имоти.

2017 г. ще бъде подобна на последните две години за Варна и Бургас със сравнително добро търсене. София и Пловдив изпреварват в икономическото си развитие - там стъпват много чуждестранни инвеститори, има и нови производства. Във Варна ръстът на новото строителство отговаря на търсенето, докато в София строителството надвишава 3-4 пъти броя на сделките.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Възрастна жена даде 4390 лв. за масажор: Това бяха всичките ми па...
Шофьорите да внимават – започва ремонтът на част от магистрала "Т...
Светла сряда е! Църквата почита свети Йоан Богослов
Обилни валежи, гръмотевици и градушки в почти цяла България днес
Още един проблем ще мъчи шофьорите по магистрала "Тракия"
Толкова ли сме зле? От Пловдив до Видин колкото със самолет до Ки...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).