ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Плащаме такса смет според количеството отпадъци, което сме изхвърлили
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:12 / 28.03.2011Коментари (12)2834
© Plovdiv24.bg
Домакинствата у нас може да плащат такса смет според количеството отпадъци, което са изхвърлили. Това предвижда най-вероятният вариант за промяна на методиката за изчисление на налога, който се обсъжда в Националното сдружение на общините на Република България (НСОРБ).

В момента такса смет се изчислява като промил върху данъчната оценка на имотите на физическите лица. За нежилищни сгради като основа за пресмятане се използва отчетната стойност на обектите.

"Методиката трябва да бъде променена, тъй като е най-несправедливата. Обсъждаме различни варианти, като трябва да имаме решение през лятото, за да можем да направим и предложения за промени на съответните нормативни актове", обясни изпълнителният директор на сдружението на общините Гинка Чавдарова. Според нея от другата година такса смет трябва да се изчислява по нова методика. От Министерството на околната среда и водите също са поискали общините да проучат възможностите за нови варианти за смятане на налога, но не са дали краен срок за решение.

Според най-обсъжданата методика хората ще трябва да плащат за едно вдигане и извозване на боклука от контейнер с определен обем. В момента това е възможно за фирми, като например в София таксата за един съд тип "бобър" е 1300 лева на година. В цената е включено само едно изпразване на отпадъците от контейнера в седмицата.

"Все повече общини прилагат тази практика, тъй като методиката е по-справедлива. Община Плевен е първенец - за повечето имоти се плаща така", допълни Чавдарова. Според нея в България не е възможно въвеждане на методика за изчисляване на такса смет, която предполага теглене на изхвърлените отпадъци от всяко домакинство.

Проблем при въвеждането на принципа заплащане на количество изхвърлени отпадъци е етажното строителство, коментира още Чавдарова. В сдружението са разединени дали тази методика може да се прилага за жилищни блокове или не. Обсъжда се и вариантът за едноетажното строителство такса смет да се плаща на количество боклук, а за апартаментите да бъде въведена друга методика.

"Възможно е да се плаща на брой жители, но нямаме решение как ще се контролира това, тъй като не може да се докаже колко души живеят в едно жилище. Друг вариант е да се плаща на чували изхвърлен боклук, но пак е трудно за контролиране", призна Гинка Чавдарова. По думите й до лятото трябва да се намери окончателно решение, като трябва да се въведе принципът на Европейския съюз "Замърсителят плаща" у нас. Очаква се налогът да поевтинее за бизнеса и да стане по-справедлив за физическите лица.

Възможно е поскъпване на такса смет, но това ще е най-вече заради увеличените разходи по дейностите за чистотата и управление на отпадъците, призна Чавдарова. По думите й на общините ще им трябват средства за депониране на боклука в новите сметища.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
"Obviously you don't know, who are you fucking with!" Blade
на 28.03.2011 г.
+1
 
 
Трябва около казаните да е като в биг брадър - камери навсякъде и да ти броят чувалите... Това не знам как го смятат в общината просто. Най-оптимално решение е да се смята боклука на човек.
+3
 
 
Без съмнение, досегашната методика за изчисляване на такса "битови отпадъци" е крайно несправедлива. Според нея се плаща и за жилища, в които не живее никой, но имат по-малка или по-голяма данъчна оценка; същевременно, за голям брой жилища, които нямат или имат символична данъчна оценка, а в тях живеят десетина обитатели, не се плаща нищо или се плаща също така символична такса. А всеки един гражданин "произвежда" повече или по-малко битови отпадъци, в зависимост от потреблението си, но разликите между количеството отпадъци на бедния и на богатия не е чак толкова драстична. Трябва да се има предвид и това, че технически е невъзможно да се измерват (било по тегло, било по обем) "личните" отпадъци на всеки един гражданин. Затова най-правилно би било (не твърдя, че е най-справедливо) такса "битови отпадъци" да се плаща от всяко лице по постоянен адрес, а не според данъчната оценка на жилището (жилищата) му или според количеството на отпадъците, които генерира. Разбира се, при такава постановка могат да се предвидят някакви облекчения за някои категории граждани (доказано социално слаби, безработни, инвалиди, непълнолетни, пенсионери), но никой не може и не трябва да бъде освобождаван от това задължение, защото наистина всеки "замърсител" трябва да си плаща за услугата "почистване". И нека да не се заблуждаваме, че в таксата се включва само събирането на битовите отпадъци; нека се знае, че в нея влизат още: транспортирането им до депо или завод, обезвреждането и обработката им в завода или на депото, почистването на обществените територии (метене и миене на улици, площади, тротоари и зелени площи, със съответното транспортиране и обработване), както и зимното почистване на първостепенните и второстепенните градски артерии от сняг и лед. Задължение на всеки гражданин е да си плаща за този комплекс от услуги, а задължение на Общините е да ги извършва изцяло, редовно и качествено. В някои страни прилагат и друг вид методика - таксата "битови отпадъци" е пропорционална на потреблението на ток и/или вода, което според мен не е по-справедливо от моето предложение, но е малко по-близко до реалността, отколкото плащането според собствеността. Този проблем се дискутира у нас вече 20 и повече години, но все още не е намерил решение. А работата на властта е не да констатира проблемите, а да намира решения за отстраняването им или поне за смекчаването им.
+1
 
 
Ами да, крайно време е да е така. Не може 2-ма души живеещи в 100 кв. апартамент да плащат повече такса смет от 4 души, живеещи в 60 кв.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Изграждането на АМ "Тракия"
Конфликт Израел-Газа
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция "Наглец" на Plovdiv24.bg срещу неправилното паркиране
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: