Пламен Абровски: До месец правителството ще падне, ако НС гласува отпадане на забраната за внос на зърно от Украйна

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (3)
21:29 / 13.09.2023
3159
Министърът на финансите Асен Василев е фокусник, който си играе с цифрите така, както му е угодно. Опитите за намеса на държавата на свободния пазар са като слон в стъкларски магазин. Ако Народното събрание вземе решение за отпадане на забраната за внос на зърно от Украйна, до месец правителството ще падне. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Пламер Абровски, земеделски експерт и адвокат, който подчерта, че земеделските производители са гръбнака на България.

"Изключително културни, трудолюбиви и миролюбиви хора. За да станат те и да отидат на протест,  представете си докъде е стигнало това нещо. Освен това, е хубаво да погледнем нещата и от друга гледна точка. Не може да оставяш всички земеделски производители с впечатлението, че ще направиш нещо, че ще си последователен и 4 дни преди крайния срок да си смениш на 180 градуса позицията, без икономически анализи, без доводи, без абсолютно нищо. Ще ме прощава г-н Кирил Петков, ама не се прави по този начин, казвам него, защото той е вносител на това нещо. Трябва да имаш анализ, трябва да предупредиш, ти трябва да си дадеш сметка как ще реагира пазара. Държавата няма право и не трябва да се меси на частния пазар, а в момента прави точно това.

Държавата нарушава едни взаимоотношения, които са били много крехки между производители и преработватели.

Ако ние нарушим този баланс в България се наруши, ако едните пострадат за сметка на другите, това ще бъде ужасно, защото много политици казват, че ние субсидираме зърнопроизводството и нямаме добавена стойност. Единствената добавена стойност, която ние имаме е в производството на слънчогледово масло, т.нар. олио. Зърното в България, в голямата си част то не се преработва, то се изнася. Но за олиото, цялата добавена стойност, преработката, данъците, работната ръка остава в България. Години наред зърнопроизводители и преработватели са работили заедно. В един момент държавата се намесва и разрушава целия този баланс, не се прави така", коментира Абровски.

По думите му министър Кирил Вътев ще стане "курбан", тъй като ПП-ДБ вече са взели политическото си решение и съвсем скоро ще го официализират: "Настоящият министър е заявявал: “каквото каже Народното събрание". Ти си министър, ти си човекът, който Народното събрание, целият български народ са те избрали и са те назначили, за да управляваш цял един сектор, а ти трябва да се идентифицираш. За мен лично, честното и достойното е този министър да стане и да каже “аз съм "за" или аз съм "против", ако съм против седиш си, натискаш се и подкрепяш това, което твоето правителство на ПП-ДБ са взели като решение. Ако си "за", ставаш и казваш, аз съм със земеделците, аз съм за тях. Ако това нещо утре се гласува, аз си подавам оставката". Това е мъжкото, това е честното и това е достойното за един човек, който би трябвало да се отъждествява със сектора", категоричен е земеделският експерт.

Виж коментарите (3)

Още по темата (189):
25.04.2024 Фермерите са доволни за договореното изплащане на украинската помощ
07.03.2024 120 млн. лв. за производителите на зърно и маслодайни култури
22.02.2024 Министър Вътев в Пловдив: Малки производители се отказват, защото са
притиснати
16.02.2024 Зърнопроизводител: Отчаянието е повсеместно
14.02.2024 Земеделците прекратяват протестите
13.02.2024 Четворен кордон от полицаи спира земеделците да нахлуят при Денков
Още новини от Национални новини:
Българин е похарчил 2 600 лева за бургери
Борисов: Cрамота e да съм на един плакат с Денков
Подробности за инцидента на Централна гара в София 
Царуването на парите в брой е към своя край, скоро ще бъдат помет...
Запомнете тези четири дати през юни
Гвоздейков: Композира се нов влак за Пловдив, вината е на машинис...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).