Пишат електронни рецепти за антибиотици с мобилно приложение

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
20:16 / 26.03.2024
1528
Стоматолозите, които нямат достъп до Националната здравноинформационна система (НЗИС) ще могат да предписват е-рецепти за антибиотици с мобилното приложение. През приложението антибиотици ще могат да предписват и преподавателите по дентална медицина. Това става ясно от отговор на здравното министерство, след запитване на БНТ.

От 1 април антибиотици ще се предписват само с е-рецепта. Екипите на спешна помощ ще могат да издават дигитални предписания през мобилното приложение, казват от здравното министерство. Условието е медиците да са членове на Българския лекарски съюз.

От Министерството на здравеопазването твърдят още, че нямат сигнали за технически проблеми с кодовете на лекарствата. Разминаването на кодовете на лекарствата в аптеката и лекарския кабинет, беше сред проблемите след въвеждането на е-рецептата през октомври 2023 г.

По данни на МЗ за 5 месеца у нас са издадени над 1.762 млн. е-рецепти за антибиотици и лекарства за диабет. А през последните 30 дни е-предписанията за тези лекарства са 170 хиляди. От министерството казват, че лекарите не могат да виждат какви лекарства са налични в аптеките, защото НЗИС не поддържа такава система.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Първа снимка на зверската катастрофа край Стара Загора, която взе...
2 198 лева е средната заплата за първото тримесечие
Експерт: В България се злоупотребява с налагането на дисциплинарн...
След случка пред "Кауфланд": Учителка върна вярата в доброто у хо...
Почина известна журналистка, работила 40 години за БНТ
Мъж загина, а друг пострада при тежка катастрофа


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).