ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Павлин Косев: Туризмът търпи ударите на здравната, икономическа и политическа криза, гарнирани с лошото време!
Автор: Пламена Николова 14:05 / 23.06.2021Коментари (0)2564
© Plovdiv24.bg
Туризмът търпи ударите на здравната, икономическа и политическа криза, гарнирани с лошото време. Това сподели в интервю за Varna24.bg Павлин Косев, председател на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите във Варна. 

- Г-н Косев, стартира ли туристическият сезон във Варна и как?

- Според Министерството на туризма сезона стартира още на 1 май за Великденските празници, които започнаха още на 29 април. Всъщност реалния старт на туристическия сезон започва тогава, когато започнат да идват туристи по нашето Черноморие, това е самата истина. Защото при туризъм без туристи няма как да говорим и за сезон.

На фона на здравната криза, която е световна, на фона на икономическата, която нямаше как да не се случи след здравната, за жалост дойде и политическа криза, а за още по- голямо съжаление дойде криза на лошото време, на лошата синоптична прогноза и тези дъждове също повлияха много зле на летния сезон, което допълнително утежни положението ни.

Закъсня хубавото време за летните ваканции и почивки за туристите, които очаквахме. В дъждовните периоди имахме много анулации, което е абсолютно нормално и логично. Никой със семейството си не би искал в такива бедствени ситуации и оранжев код на проливни дъждове да дойде със семейството си на почивка. Положението не е добре като цяло, много фактори повлияха негативно на туристическия бизнес и изобщо на летния туристически сезон.

- Какви са Вашите прогнози за сезона, оптимист ли сте спрямо факторите от миналата година?

- От летище Варна дадоха доста високи прогнози откъм ръст на туристопотока спрямо миналата година. Лично нашето мнение е, че ще запазим нивата от лято 2020. Трябва да бъдем реалисти, няма смисъл да хвърляме излишен прах в очите на нашите служители, на нашите предприемачи и собственици на хотели и ресторанти, защото реалната действителност е такава.

Напливът на туристи само за юли и август е крайно недостатъчен. Каквито и обеми да направим, дори да стигнат 100% за всяка една хотелска база, всеки един такъв бизнес, няма как да наваксаме изпуснатото от Великденските празници , изпуснатото от месец юни.

- Ако в крилата на сезона времето е хубаво, очаква ли се да има компенсации за бранша като посещаемост и има ли много хотели, които няма да отворят това лято във Варна?

- До последния момент много колеги се двоумят, особено ваканционните хотели, дали да отворят дали да не отворят. Според мен голяма част от хотелите ще отворят, но отварянето на един хотел много зависи от самите резервации, защото ако той има много малко резервации става нерентабилно отварянето на този хотел от гледна точка на икономическата полза на този бизнес. Възможно е да останат хотели, които няма да отворят, защото проливните дъждове продължават и много от потенциалните ни туристи изчакваха до последно да видят ще се оправи ли времето и кога ще се оправи. Всички са много предпазливи и туристите в момента са на изключителен “Last minute" и чакат да направят своята резервация, а тези които са направили резервация или я отложиха или я анулираха засега. Надяваме се буквално до дни, нещата коренно да се подобрят.

Свидетели сме на рязката промяна във времето, след хладното и дъждовно време изведнъж дойдоха жегите. Тези аномалии с природата и природните явления също дава отражение на посещението на туристите.

- Разчита ли браншът отново на родните туристи?

 - Това деление на родни туристи и чуждестранни туристи аз лично не го обичам, защото за нас всички туристи са много важни, не можем да кажем че българите са по- важни от румънците или от други туристи като германците. Всички туристи са добре дошли. Ние винаги сме имали българи. Спекулира се с една тенденция, че досега не е имало българи и видиш ли сега заради пандемията българите са преоткрили нашето Черноморие. Да, определено има българи, които ходейки в други държави от доста години не бяха идвали на нашето Черноморие. Миналата година имахме много сериозни ръстове на българи, които посетиха нашето крайбрежие. Голям дял от тях останаха изключително впечатлени и приятно изненадани не само от хотелските бази, които имаме, а и от инфраструктурата по Черноморието ни, което също е много важно. Така че със сигурност очакваме доста българи и тази година да дойдат на Черноморието ни.

-Конкурентна ли е Варна и България спрямо останалите държави, виждаме опашките пред КПП-тата на Гърция?

- В Гърция предимно тръгват на почивка столичани. Първо, защото им е удобна магистрала, бързо се стига. Гърция е държава която си има своята красота като всяка една държава, както и България. Има туристи, които предпочитат Гърция , има българи, които предпочитат нашето Черноморие, има българи които предпочитат топлите страни, екзотиката. Тоест туристите са навсякъде, всеки един от нас обича да експериментира, обича да сменя дестинация, така че не бих казал, че Гърция е чак толкова евтина за колкото се говори. Въобще не е така. Да, гостоприемна е с островите си, с климата си, различна е от България, няма нищо лошо в това,  но не смятам в никакъв случай че е по- добра от нашето Черноморие. Природата и даденостите, които имаме в България на много малко места ги има в света.

- Как стои въпросът с кадрите в туризма, до скоро това беше един от основните проблеми на бранша? Има ли излишък сега?

- Излишък на кадри никога не е имало и положението там се задълбочава, да не кажа че там проблемът става по-сериозен, отколкото проблемът с туристите, защото с качествените кадри и с кадрите, които очакваме особено на ваканционните хотели, определено има изключителен недостиг, изключителен. Това се дължи от една страна на пренасочването на много от служителите, след като видяха, че в туризма в дългосрочен аспект положението не е много розово. След като служителите видяха, че много хотели не се отварят, те се пренасочиха и абсолютно ни предстои една много тежка криза от гледна точка на кадри. За радост има професионални фирми, които се занимават с внос на кадри от Украйна, Молдова, от други държави, които буквално ни спасяват в този дори кратък летен сезон. Когато обемите станат доста по- високи и ни трябва доста повече персонал, точно тези служители от трети страни определено ще спасят положението.

- Как стои въпросът с ваксинацията в туризма, масов ли е интересът, има ли предпочитание към ваксинирани кардри?

 - Ваксинацията е доброволен акт и всеки има право да избере дали да се ваксинира, дали да не се ваксинира. Има много служители, които са прекарали вече болестта, имат антитела. Голяма част имат и документ от лаборатория, че имат достатъчно антитела, за да бъдат защитени. Има служители, които не са  преболедували коронавируса, но не желаят да се ваксинират. Те обаче са много малко. Смятам, че положението с ваксинацията не е трагично. Факт е, че миналото лято няма нито един доказан разболял се турист в наши хотели и ресторанти, нямаме и служители, които да застрашават гостите. За зимния сезон по същия начин положението беше спокойно, нямаше никакви проблеми относно туристическите обекти. Надявам се и този сезон да е напълно безопасен. Дано  само времето да е с нас, защото то е много сериозен фактор.

- Достатъчно ли е това, което прави държавата за подпомагане на бранша?

- Винаги има какво още да се направи. Държавата помогна до момента но има и още много какво да се желае. Определено тези програми 60/40 с всички други програми, с които подпомага туристическия бизнес на държавата, според бранша трябва да продължат. Защото, това, че влизаме в летния сезон, не означава че ние нямаме проблеми, не означава че вече сме стъпили на крака и всичко вече е розово пред нас.

Затрудненията тепърва предстоят, защото отварянето на хотелите, на тези които не са отворили, изисква доста финанси. Тези финанси осигурявахме с ранните записвания. С един добър Великденски празник, който водеше много туристи, успявахме да започнем добре сезона. Тази година, както казах, туристите не дойдоха по ред причини, от там загубихме свежи пари. Това доведе до лошия старт и разклатено финансово положение на хотелите и ресторантите.

Преди дни в нашия регион имахме и експедиенти от Германия, гостуваха ни над 120 експерти, които да видят хотелските бази, да видят какви мерки сме взели по нашите хотели и курорти. Бяха изключително впечатлени и изненадани колко е високо нивото на защита и на безопасност на туристите и на служителите в хотелите и ресторантите, изобщо в целите комплекси и курорти. Така че, във всяко естество сме взели необходимите мерки и силно се надяваме, че ще имаме едно успешно и безопасно лято, колкото и кратко да бъде. Разчитаме много и на септември месец. Дано и природата бъде с нас, времето да е добро, защото септември месец също е прекрасен за почивка. Освен това и цените в повечето комплекси са значително по-ниски. Гледаме с надежда, че септември може да компенсира късния старт на реалния сезон. 

Повече вижте във видеото!



Още по темата: общо новини по темата: 675
01.10.2021 »
30.09.2021 »
29.09.2021 »
26.09.2021 »
25.09.2021 »
22.09.2021 »
предишна страница [ 1/113 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: