Патентното ведомство отговори за регистрацията на "Трети март"

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
10:43 / 05.02.2024
1280
Патентно ведомство поиска право на отговор по повод публикация за регистрация на марки "ТРЕТИ МАРТ“, която им предоставяме: 

"В целия процес по регистрацията на марките "Трети март“ Патентно ведомство на Р България се е придържало стриктно към законово установените срокове и процедури.

Действащият от 2019 г. Закон за марките и географските означения (за разлика от предходния) е категоричен и в него експертизата по същество не предвижда разглеждане на целта на регистрацията на марка, така както е било предвидено по предходните закони.

Отказ имаме законово основание да постановим само и единствено в случаите, посочени в чл.11 от Закона за марките и географските означения, но "Трети март“ не попада в нито една от неговите хипотези. Затова заявките подадени на 04.08.2023 са придвижени за публикуване в Официалния бюлетин на Патентно ведомство, чиято публикация е извършена на 31.08.2023 г. в бр.№08.2, който е публично достъпен и всяко лице от датата на публикацията в законово установения срок от 3 месеца може да възрази срещу регистрацията на марката. Законово установеният срок за възражения по заявките е изтекъл на 30.11.2023 г., като след него започва да тече 7 дневен срок, в който Патентно ведомство трябва да излезе с решение за регистрация. Патентно ведомство излиза с решения за регистрация на 05.12.2023 г., от което е видно, че цялата процедура е била проведена по законово установения срок.

Контролът върху дейността на Патентно ведомство в съответната процедура е възложен на обществото. И това е най-висшата демократична форма за контрол. В срок от 3 месеца всеки български гражданин е имал възможност да възрази срещу регистрацията на марките "Трети март“. В рамките на три месеца, няма постъпило нито едно възражение. Ако такова беше направено, процедурата по регистрацията щеше да бъде спряна. Тази процедура е предвидена именно, за да бъде защитен обществения интерес, когато дадено физическо или юридическо лице с действията си би могло да го застраши.

Законът е категоричен – ако по време на този 3 месечен период няма възражения, в срок до 7 дни Патентно ведомство трябва да излезе с решение за регистрация на марката.

Режимът на регистрация на търговски марки е публично известен. Всяка стъпка от него и всеки срок са ясно упоменати и синхронизирани с европейското законодателство. Ангажимент на председателя на Патентно ведомство на Р България е стриктното им прилагане. В процеса по регистрация на марките "Трети март“ Ведомството е действало изцяло законосъобразно.

Виж коментарите (0)

Още по темата (12):
01.03.2024 Президентът зове за оставка на правителството
20.02.2024 Радев: Питайте политиците защо се притесняват от "Трети март", не мен
14.02.2024 Радев: Някои още ги боли, че при моите правителства не можеха да си разиграват схемите 
04.02.2024 Янев: Няма подадени документи движението "Трети март" да стане партия
03.02.2024 Илина Мутафчиева: Знам, че бизнесмени са били изнудвани от хора, близки до президентството
03.02.2024 Гарелов: Копринков участваше в заседанията на МС като представител на президента
Още новини от Национални новини:
Трагедия в Симоеновград: Мъж уби баща си, после се самоуби
В сила е предупреждение за опасно време за половин България за ут...
Делян Пеевски посети Рибново, получи портрет на Васил Левски
Полицията издирва този възрастен мъж
Четирима са пострадали при тежкото ПТП на магистрала "Тракия"
Зверско меле на АМ "Тракия" с няколко коли и камион


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).