ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Партиите на протеста направили голям подарък на Борисов
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:46 / 15.07.2021Коментари (0)2264
© БГНЕС
Новият парламент ще е по-фрагментиран и по-труден от предишния, коментира за БТА директорът на "Галъп интернешънъл болкан" Първан Симеонов.

Първан Симеонов смята, че ще бъде направен опит за съставяне на кабинет, защото това са очакванията и на хората, и на международните партньори, това е желанието и на по-голяма част от партиите, а и на президентската институция.

Протестните партии искат да имат кабинет, защото им се полага, а ГЕРБ също искат да бъде съставен кабинет, за да могат да седят отстрани и да гледат как другите се мъчат, смята той. 

Симеонов отбеляза, че съотношението на политическите сили е различно в този парламент и протестните партии имат близък до мнозинството резултат, но въпросът в случая въобще не е в количеството.

Едва ли самият Борисов си е мечтал за такъв подарък - партиите на протеста да се скарат толкова скоро, коментира той. За пръв път имаме загуба на ГЕРБ на парламентарни избори, това трябваше да е краят на една епоха, но никой не го забелязва, всеки в момента се интересува от разнобоя между протестните партии, посочи анализаторът. 

Според него с предложението за правителство Слави Трифонов вероятно си мисли, че така поема ясна отговорност - лична, без договорки, и отговаря на обществените очаквания. Партиите на протеста обаче казват: "Ти нямаш достатъчно подкрепа, защо не се договори с нас", а той винаги може да отговори, че са недоволни, защото не влизат в правителството.

Слави Трифонов казва: "Ето ви правителство, който иска да го подкрепи", и по този начин поставя пред свършен факт останалите протестни партии и това е малко "извиване на ръце".

Имам чувството, че сценаристите на Трифонов погрешно са решили, че политиката е нещо като книга игра, която те могат да напишат, коментира Симеонов и отбеляза, че политиката не е надиграване, а този ход е малко в този стил.

Бомбата "Слави Трифонов" е почти обезвредена, смята Първан Симеонов. Това можеше да е политическа бомба, политическо избухване, а това прилича на преждевременен взрив, обясни той. Според него, ако утре има избори, партията на Слави Трифонов няма да отбележи кой знае колко голям резултат. И го казвам като първият човек, който изрази мнение в национален ефир, че Слави Трифонов може да спечели изборите, ако те са предсрочни, припомни директорът на "Галъп интернешънъл болкан".

Симеонов смята, че Трифонов подценява либералната прозападна общност в България и допълни, че тя е доста гласовита и може бързо да те направи за смях.

Слави се мъчи да е визионер, той си казва - давам кабинет с млади образовани хора, има визионерство и амбиция, той действително иска да е полезен на страната си, както той го разбира, коментира Симеонов.

В крайна сметка номерът е кой ще излезе по-лош в очите на българите - Слави Трифонов ще обяснява, че лоши са другите, а те ще обясняват, че той е лошият, защото прави подмяна, а не промяна, прогнозира анализаторът.

В интерес на истината, при един нови избори, ако ДБ успеят да обяснят това добре, ДБ може да се окаже една от основните сили в страната, смята Първан Симеонов. Според него, от липса на политически опит, Трифонов може да вдигне ДБ, а да свали себе си. И бездруго ДБ е една от най-нарастващите формации, защото Слави Трифонов казваше "Време е за друго", а ДБ изглеждат като експерти с план как да се направи "другото", обясни анализаторът.

Той отбеляза и още един процес, който трябва да се наблюдава внимателно. Беше ясно, че от един момент, след като миналия парламент не излъчи кабинет, най-интересната фигура в страната беше не Слави Трифонов, а Румен Радев със служебния кабинет, боя се тези фигури със силно лично присъствие в един момент да не изпаднат в задочен политически спор, опасява се Симеонов.

Попитан кой ще бъде опозиция в следващото Народно събрание, той коментира, че ГЕРБ биха се радвали да стоят и да гледат с "пуканки в скута" ситуацията отстрани. Според анализатора проектокабинетът на Трифонов не излъчва толкова ярост към ГЕРБ, колкото служебният кабинет.

Симеонов предупреди обаче за генерална опасност - че в момента, в който авторитетите се загубят и надеждите се сринат, идват опасни времена, защото може някой случаен радикал да се появи на хоризонта.

Едни нови избори могат да произведат чудовища, трябва много да се внимава в ситуации като тази, когато хората се оглеждат да намерят сигурно място и могат да го привидят къде ли не, каза Първан Симеонов.


Още по темата: общо новини по темата: 4080
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/680 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: