Отправиха апел за спазването правата на децата по време на предизборна кампания

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
19:00 / 02.09.2022
1718
Държавната агенция за закрила на детето апелира за спазването правата на децата по време на предизборна кампания. Ето какво се посочва в коментар, изпратен до Varna24.bg:

"В началото на предизборната кампания за изборите за Народно събрание на 2 октомври 2022г., се обръщаме с апел към лидерите на партии и всички останали участници в нея, да съхраним децата.

Съгласно Конституцията на Република България, политическите цели и политическите дейности са присъщи само на политическите партии, а Закона за политическите партии императивно забранява на същите да създават детско-юношески структури, обединяващи лица под 18-годишна възраст. Тази забрана е въведена именно за защита интересите на децата. Нека поставим техните права над всички други цели!

"Законодателството в България ясно казва, че всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности, но само отговорността ни като общество ще постави интереса на децата над всичко останало. Често децата, поради своята неопитност и стремеж към подражание на възрастните, не разбират правилно политическите идеи, затова нека не ги въвличаме в съревнованието на политическите сили и използваме за отправяне на политически послания“, заяви д-р Елеонора Лилова, председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Държавната агенция за закрила на детето апелира и към всички представители на средствата за масова информация да подхождат с отговорност към отразяването на събития с участие на деца. Припомняме, че в Закона за закрила на детето, ясно е посочено, че сведения и данни за дете не се разгласяват без съгласието на неговите родители или законни представители, както и съгласието на самите деца, ако са навършили 14-годишна възраст.

Това се отнася и за децата на обществени и политически фигури, които често по време на предизборна кампания са обект на засилен интерес в медиите и социалните мрежи. ДАЗД вярва в професионализма на българските медии и стремежа им за максимална информираност на обществото, но без да се нарушават правата на нито едно дете.

Държавната агенция за закрила на детето отново апелира всички заедно да бъдем отговорни и да съхраним децата! Те имат право на щастливо, безгрижно и сигурно детство!", се посочва в позицията, изпратена до медията ни.

Виж коментарите (0)

Още по темата (981):
22.02.2023 ВМРО прекратява разговорите с "Български възход"
27.12.2022 Юрий Асланов: Беше глупаво да се правят промени в Изборния кодекс
26.12.2022 Юрий Асланов: Парламентарно представените партии тупкат топката, изчаквайки и готвейки се за местните избори
15.12.2022 Трифонов: Вежди Рашидов е Дядо Коледа, Десислава Атанасова - Снежанка, а Петков и Василев са седемте джуджета
10.12.2022 Атанас Атанасов: На Борисов му трябва политическа пералня
14.11.2022 Красен Кралев: Да говорим, че хартиеният вот е фалшифициран, означава да кажем, че 100 000 български граждани са корумпирани
Още новини от Национални новини:
Лекар апелира: Спрете с целуването на бебето
Без преференциални цени на рибата по морето
Салата за 1,50 и основно за 3 лв. в стол за студенти
Управител на хотел в Слънчев бряг: Нямахме избор
Как да взимаме по-висока пенсия?
Експерт: Харчим повече, хората решиха да живеят


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).