Откриват македонския клуб "Никола Вапцаров" при засилено полицейско присъствие и голям медиен интерес

Автор: Иван Христов
Коментари (0)
13:50 / 30.10.2022
1414
При засилено полицейско присъствие и голям медиен интерес в неделя се открива македонския културен клуб "Никола Вапцаров“ в Благоевград, пише скопският телевизионен канал "Сител“.

В изявление за медиите Атанас Мазнов от Клуба каза, че той се открива с цел сближаване на двата народа. Мазнов се надява, че с влизането на българите в Конституцията на Северна Македония и македонското малцинство в България ще получи своите права.

В клуба вече пристигнаха представители на ОМО Илинден-Пирин, а от македонските официални лица пристигна генералният секретар в кабинета на президента на държавата Миле Бошняковски. Присъстват и лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и Левицата Димитър Апасиев.

Бошняковски каза в изявление пред медиите, че познава някои от хората и че са имали среща с президента Пендаровски. На въпрос на български журналист дали РСМ има териториални претенции към България Бошняковски отговори отрицателно.

На откриването на клуба присъства и гръцкият отец Никодим Царкниас, който заяви, че България не трябва да се страхува от откриването на клуба, а напротив, трябва да покаже, че е истинска, демократична и европейска държава.

"В Гърция направихме дружество на името Кръсте Мисирков и днес работим свободно, няма никой против. Когато отидохме в съда, не ни казаха какво е това име - Кръсте Мисирков. Работим от три години. Затова България не трябва да се страхува от този клуб, който отваря врати днес“, каза Църкняс в изявление за медиите.

Срещу македонския клуб, организирана от ВМРО - Българско национално движение, беше открита изложба с българското знаме и картина на цар Борис Трети и някои от македонските революционери, сред които Гоце Делчев и Яне Сандански, под съпровода на силна музика. ВМРО обяви и протест.

Виж коментарите (0)

Още по темата (15):
21.03.2024 Съдът отложи заседанието пo делото "Пендиков"
25.01.2024 Политическа криза в Северна Македония, премиерът подава оставка
09.01.2024 Пендиков сравни ситуацията в РСМ с лагерите на смъртта на Югославия
04.11.2023 Ескобар: България няма да поставя нови условия към РСМ
02.10.2023 Маричич: България има най-малкото право да поставя условия към РСМ
30.08.2023 DW: България продължава да спъва преговори за присъединяване на РСМ към ЕС
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).