От Германия: В България много хора можеха още да са живи

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
11:46 / 10.08.2021
4025
"Там, където дори лекари са против ваксинациите“ - така е озаглавена обширна статия в германския вестник "Ди Велт“, посветена на имунизационния скептицизъм в България. Пред кореспондента на изданието Филип Фолкман-Шлук директорът на Онкологията в София д-р Стефан Константинов разказва за шока, който преживял, когато в началото на тази година установил, че от лекарите в неговата клиника едва всеки пети е готов да се ваксинира срещу коронавируса.

Германският репортер констатира, че тази отрицателна нагласа към ваксините вече от доста време се е превърнала в реалност за цялата страна. По отношение на имунизациите България е на последно място в целия ЕС, пише "Ди Велт“, цитиран от "Deutsche Welle. Уточнява, се още, че според допитване на "Евробарометър“ около 23% от българите категорично отхвърлят ваксинациите - най-висок процент в целия ЕС.

"Тъжна работа"

Същия извод прави и вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ), където между другото четем: "Няколко (макар и малко) държави от ЕС все още са твърде далеч от масово ваксиниране, включително и сред желаещите да се ваксинират. В България квотата възлиза на едва 17% от възрастните“.

"Тъжна работа“, казва Стефан Константинов пред "Ди Велт“ и споделя, че един от неговите неваксинирани колеги починал от Ковид-19. Репортерът на германския вестник припомня, че според проучване на американския университет "Джонс Хопкинс“ броят на починалите спрямо броя на заразените в България месеци наред е бил сред най-високите в света. И броят на пациентите в интензивните отделения в съотношение с населението на България е много по-висок, отколкото в Германия например, пише вестникът и цитира д-р Константинов с думите: "Много хора можеха още да са живи“.

ФАЦ и "Ди Велт“ пишат за амбициозните цели в ЕС и в частност в Германия да се достигне равнище на ваксинации над 70 процента. В България обаче няма нищо такова. Няма и мерки за повишаване на този дял, информира Филип Фолкман-Шлук и продължава: "Но как е възможно това? Ако се заслушате какво се говори в страната, веднага ще разберете, че всичко се върти в дяволски кръг от недоверие, заблуди, политически хаос и пропаганда“.

Германският вестник цитира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, според когото много хора в България мислят, че вече са преболедували и затова не се ваксинират. Официално в България от Ковид-19 са боледували 7% от хората, пише германският вестник, но уточнява, че почти никой не вярва на това число. А за някакъв естествен стаден имунитет не може да става и дума, коментира репортерът и цитира отново Безлов, който се позовава на едно изследване, поставящо под съмнение въпросния групов имунитет. "Дълбоко недоверие в официалните предупреждения“ - такава диагноза поставя на българите авторът на статията и коментира:

"България се тресе политически, доверието в правителството по традиция е ниско. Миналата година хора от различни лагери демонстрираха седмици наред безуспешно срещу мафиотските структури и съдебния произвол и настояваха за оставката на правителството. (…) За да не отблъсне своите привърженици, тогавашният премиер Бойко Борисов практикуваше в пандемията една политика, която беше сходна с тази на Доналд Тръм. Гражданите на България имаха толкова много свобода, колкото почти никъде другаде“.

"Благодатна почва за дезинформация и теории на заговора"

По-нататък в статията става дума за бавно потръгналата и по същество неуспешна имунизационна кампания. В момента в София управлява служебно правителство, партиите дискутират за бъдещ кабинет, а ясна позиция по отношение на пандемията няма, пише репортерът и отново цитира д-р Константинов, според когото в България има благоприятна почва за дезинформация и теории на заговора. В тази връзка в статията става дума и за изявите на д-р Мангъров, който "всекидневно сее съмнения за ефикасността на ваксините“. "Ди Велт“ цитира и политика от ИТН Тошко Йорданов с думите, че лично познавал хора, които били получили удар след ваксинацията.

"Далеч по-страшно е онова, което става в социалните мрежи в България", казва Тихомир Безлов. Неговият Институт за изследване на демокрацията отдавна следи как се налага руското влияние. Безлов е убеден: "България е опитно поле за различни руски техники за оказване на влияние върху обществата в Източна Европа“.

В края на статията в "Ди Велт“ авторът търси отговор на изначалния си въпрос: защо имунизационният скептицизъм е толкова разпространен тъкмо сред лекарите?

Според Безлов една от причините се крие вероятно в обстоятелството, че най-гръмогласни са възрастните и по-консервативни лекари, докато много млади лекари отдавна са заминали за чужбина. Той смята, че част от лекарите имат и чисто финансов интерес от това хората да не се ваксинират и да няма строги мерки.

И "Евронюз“ пише, че ваксинациите създават много работа за лекарите, докато материалният им стимул е твърде нисък. Обширната статия в германския "Ди Велт“ завършва така: "В очакване на четвъртата вълна анализаторът Безлов говори за "големия социален експеримент“, който се провежда в България". "Просто ще трябва да изчакаме дали страхът ще доведе до ръст на ваксинациите, особено сред по-възрастната част от населението“, казва Безлов пред германското издание.

Виж коментарите (1)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).