От БЛС искат да се въведе такса от 1 лев за преглед на дете при личния лекар

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
22:29 / 13.11.2019
4896
От Българския лекарски съюз (БЛС) искат да се въведе един лев потребителска такса за преглед на дете при личния лекар, а държавата да доплаща 1.90 лева, както е при пенсионерите. Това съобщи зам.-председателят на съюза доктор Николай Брънзалов преди преговорите по Националния рамков договор (НРД) с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

“Предназначението на потребителската такса е да се спре свръхпотреблението и да се дофинансира съответното лечебно заведение за извънболнична помощ", каза още д-р Брънзалов.

Във вторник депутатите приеха на първо четене законопроекта за Бюджет 2020 за НЗОК, който предвижда средствата за касата да нараснат с 445 млн. лв. и да достигнат 4,447 млрд. лева. От Българския лекарски съюз настояват част от предвидените допълнителни 200 млн. лева в бюджета на НЗОК за следващата година да отидат за повишаване на цените на 220 клиничните пътеки, но и да се намалят с минимум 10% прогнозните хоспитализации за следващата година, пише "Труд".

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров посочи, че не може болниците да бъдат принуждавани да увеличават хоспитализациите, за да набавят средства за заплати на персонала си. Сред предложенията на съюза е и между 30 и 35% от приходите по клинични пътеки да бъдат предназначени за заплати на лекарите и медицинските специалисти, работещи в болниците.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).