От 1 октомври ще се плаща по 15 ст. за всяка полимерна торбичка в търговската мрежа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (42)
18:12 / 09.09.2011
8518
От първи октомври тази година ще се дължи продуктова такса за всяка полимерна торбичка с дебелина до 15 микрона, независимо от размера й, съобщават от РИОСВ-Благоевград. 

Изискването се отнася за всички лица, които пускат на пазара полимерни торбички - производители и вносители, както и за лицата, които внасят полимерни торбички от друга страна-членка на ЕС, като част  от своята търговска дейност. Това на практика означава, че крайният потребител ще заплаща задължително дори най-малката торбичка, която до сега търговците предлагаха безплатно.

Новите изисквания Се налагат от промени в Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци.

Таксата няма да се дължи за полимерни торбички, които нямат дръжки /пликове/ и се използват от търговците за първична опаковка на стоката.

Както и за останалите видове масово разпространени отпадъци , таксата за полимерни торбички ще се заплаща към ПУДООС до 15-то число на всеки месец, за количествата пуснати на пазара торбички през предходния месец. Дължимата такса се определя само от броя на пуснатите на пазара торбички, а не от тяхното тегло или обем и е в размер от 0,15лв./бр.  


Виж коментарите (42)
Още новини от Национални новини:
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...
Хакери, представящи се за известна българска куриерска фирма, изм...
Проф. Кантарджиев: Ако детето е било в контакт със заразен с кокл...
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).