Орешарски даде заден за Пеевски

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (14)
18:09 / 15.06.2013
4700
Премиерът Пламен Орешарски приема заявеното оттегляне на новоназначения председател на ДАНС Делян Пеевски. Това става ясно от прессъобщение, изпратено от Министерски съвет. В него се посочва, че министър-председателят е обсъдил възникналата кризисна ситуация с лидера на социалистите и на ДПС, които са склонни да се предазгледа предизвикалото многохилядни протести назначение.

Ето и пълния текст на позицията, изразена от министър-председателя:

"Приемам заявлението на господин Делян Пеевски да се оттегли от председател на ДАНС, което бе съгласувано с мен и ръководителите на политическите партии БСП и ДПС г-н Сергей Станишев и Лютви Местан като проява на отговорност и зрялост в създалата се ситуация.

Получих уверение на ръководителите на парламентарните групи, които подкрепят правителството, че ще инициират отмяна на решението на Парламента за председател на ДАНС.
Това отваря пред мен възможност да предложа нова кандидатура след консултации."

Решението на Орешарски идва по-малко от 24 часа след организирания във Фейсбук протест пред Министерски съвет в петък вечерта срещу избора на Пеевски като председател на ДАНС. В позицията на премиера обаче не се посочва дали избраният като депутат от ДПС Пеевски ще се върне в парламента или ще остане в агенцията, ако назначението бъде отменено.

Депутатът от ДПС бе избран да отговаря за националната сигурност на страната набързо с гласовете на депутатите социалисти и тези от партията на Лютви Местан. Часове по-рано в Държавен вестник бяха обнародвани поправките в закона, отнасящи се до изискванията към лицата, които могат да оглавят ДАНС. Те бяха моделирани така, че да отговарят на професионалните характеристики на Пеевски.
Въпреки че тези факти породиха съмнения, лидерът на БСП Сергей Станишев защити предложението на премиера за Пеевски с мотива, че кризисните ситуации изисват "нестандартни решения". По подобен начин обясни избора си и самият Орешарски, който подчерта, че умишлено е търсел човек "извън системата", който га оглави ДАНС.

Назначението на Делян Пеевски обаче провокира държавния глава да свали кредита си на доверие от кабинета и изкара хиляди български граждани на улицата в знак на несъгласие с новата длъжност на депутата от ДПС.


Виж коментарите (14)

Още по темата (543):
28.06.2014 Борисов: Кабинетът да каже: "Провалихме се, спасете държавата"
14.06.2014 Вувузели на годишнината от протестите срещу Орешарски в Пловдив
14.06.2014 Оставка в сряда и избори наесен?
14.06.2014 Пловдив излиза на протест прещу правителството
14.06.2014 Една година протести срещу кабинета "Орешарски"
06.06.2014 Кметовете на ГЕРБ скочиха срещу неадекватното ни правителство
Още новини от Национални новини:
Двойно повече служители ще обработват данните от изборите
Васил Божков на свобода срещу 130 000
Най-високата реално получавана основна заплата в държавнaта админ...
Стефка Костадинова и Томас Бах посрещнаха Румен Радев в Лозана
Удар на Капитан Андреево
Абсурдно: Абитуриенти отидоха на бала си с... катафалка


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).