ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Омбудсманът: С 345% за година са се увеличили жалбите за лошо качество на електроснабдяването
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:24 / 07.06.2022Коментари (0)1227
©
"Заявявам категорично становище, че в настоящата ситуация на извънредно голям ръст на инфлацията в България всяко увеличение на енергийните цени, дори и минимално, ще бъде трудно поносимо за битовите потребители.“ Това каза омбудсманът Диана Ковачева по време на обществените обсъждания в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по повод предстоящото увеличаване на цените на топлинната и електрическата енергия за регулирания пазар, които ще влязат в сила от 1 юли 2022 г.

"Според омбудсмана планираните увеличения на цените на топлата вода, парното и електроенергията са неприемливи за хората, чиито доходи не само, че се увеличават, но и далеч надхвърлят възможностите на повечето потребители да ги заплатят.

"Отделният битов клиент няма право на индивидуален отказ от услугите на топлофикация. Дори да не пуска радиаторите си и да стои на студено той задължително трябва да плати за топлинна енергия от сградната инсталация. Поради тази причина масово собствениците и ползвателите на топлофицирани жилища възприемат топлоснабдяването не като услуга, а като такса или квази данък, чийто размер зависи от цените, определени от КЕВР“, подчерта общественият защитник.

Проф. Ковачева беше категорична, че социалната поносимост на цените основателно безпокои и самите дружества в топлофикационния сектор, предвид тяхната събираемост.

По думите й предложените за обществено обсъждане повишения на цените на топлинната енергия са неаргументирани и неприемливи - за гр. София – с 38,93%, за гр. Пловдив – с 23,36%, за Плевен – с 48,40%, за Бургас – с 45,52%, за Варна – с 30,66%, за Враца – с 35,67%, за Велико Търново – с 45,57%, за Разград – с 51,48%, за Русе – с 32,80%, за Перник – с 47,38%, за Сливен – с 39,55%, и за Габрово – с 30,77%.

"За пореден път регулаторът не анализира ползите и недостатъците на прилагания през последните 10 години метод за регулиране на цените в сектор "Топлоенергетика“, а именно "норма на възвръщаемост на капитала“. Обръщам внимание, че прилаганият метод не е достатъчно чувствителен към качеството на предоставяните топлоснобдителни услуги за гражданите. Смятам, че е в интерес на обективната регулаторна политика да се анализират ползите и недостатъците на този метод и необходимостта от евентуална промяна“, посочи Диана Ковачева.

При тока омбудсманът подчерта, че се предвижда увеличение на цените на регулирания пазар от 1 юли 2022 г. средно с 3,3 %. За клиентите на "Електрохолд Продажби“ то е 2,39 %, за "ЕВН България Електроснабдяване“  – 3,46 %, за клиентите на "Енерго-Про Продажби“ – с 4,56 %.  

По думите й КЕВР не е извършила корекция на необходимите приходи на електроразпределителните дружества въз основа на показателите за качество.

"Изразявам несъгласие с изложените за това аргументи – въз основа на представените от дружествата данни не са установени отклонения от целевите стойности, които могат да бъдат приети за допустими“, посочи проф. Ковачева.

Тя информира, че в институцията на омбудсмана значително са нараснали оплакванията заради лошото качество на електроснабдителната услуга, свързани с чести прекъсвания, ниско захранващо напрежение, аварии по електроразпределителната мрежа и пр. Подчерта още, че броят на постъпилите жалби през 2021 г. в сравнение с 2020 г. е скочил с 345% и че оплакванията включват подписки от жители на цели населени места и части от тях - общ. Невестино, обл. Кюстендил; кв. "Челопечене“, гр. София; с. Старо Оряхово, общ. Долни Чифлик; с. Долно село, общ. Кюстендил; с. Габра, общ. Елин Пелин; с. Гурково, с. Казичене, с. Ръсово и много др.

Омбудсманът подчерта, че е необходима промяна на подхода при ценообразуването. Поиска изпълнението на показателите за качество да се проверява от КЕВР, включително и изпълнението от страна на електроразпределителните дружества на дадените указания при констатирани нарушения.

Ковачева апелира и за засилен контрол за изпълнение на лицензионните задължения от дружествата в сектор "Електроснабдяване“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Български национален отбор по футбол
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: