Омар, карал катастрофиралия рейс в Бургас, няма да обжалва мярката си

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
21:11 / 01.09.2022
1345
Омар Аднан, шофирал автобуса с мигранти, убил двама полицаи в Бургас, няма да обжалва мярката си за неотклонение. На първа инстанция съдът реши да го остави за постоянно в ареста. Момчето вече направи самопризнания за случилото се в нощта на катастрофата. Пред властите Аднан заяви, че е на 15 години. Всъщност, медици трудно биха могли да определят точната  възраст на младежа, въпреки настояването на Прокуратурата и съмненията, че е по-възрастен, отколкото твърди. Причината - няма  изследване, което да отговори еднозначно на този въпрос. Това коментира пред Нова телевизия шефът на катедра "Съдебна медицина" в Александровска болница доц. Александър Александров.  

Дали Омар Аднан е на 15, или повече години е въпрос с първостепенно значение за Прокуратурата - защото присъдата му зависи от това дали е, или не е пълнолетен. Изпратени са запитвания до Сирия, след като Омар подробно разказал в кое село е живял и какви роднини има там.

Според шефа на катедра "Съдебна медицина" в Александровска болница няма лекар, който може да отговори с точност на колко години е младият мъж.

"От морфологична гледна точка, от медицинска гледна точка не съществуват методики, които точно да определят кой човек на каква възраст е", поясни доц. д-р Александър Александров.

Не за пръв път разследващи искат от съдебните медици да кажат заподозрян или обвиняем има ли навършени 18 години, което определя и наказателната му отговорност.

"Има хора в млада възраст - до 30 години, които имат зъбен статус, съответстващ  на човек на повече от 50 години. И съответно обратното", обясни доц. Александров.

Начинът на живот, храненето и климатичните условия оказват влияние.Най-сигурният вариант е насрещната проверка – чрез Външно министерство разследващите да получат информация от роднини на Омар. Или от властите в Сирия.

На този етап разследващите нямат сигурност, че младият мъж действително се казва Омар, че е родом от Сирия и че е на 15 години. На всички тези въпроси могат да отговорят властите в Дамаск, или ако се открие паспортът на младия мъж.

Виж коментарите (1)

Още по темата (77):
25.08.2023 Бургас се преклони пред двамата достойни полицаи Атанас Градев и Йордан
Илиев
14.08.2023 Издигат паметник на пометените от автобуса с мигранти бургаски полицаи
13.06.2023 Отмениха наказанията на гранични, обвинени за смъртта на двамата бургаски полицаи
19.04.2023 Ето как наказаха тримата каналджии от автобуса – убиец
19.04.2023 Започва делото за сирийците, обвинени за катастрофата с автобусa с 47
мигранти
23.03.2023 Черни облаци над сирийците, виновни за смъртта на бургаските полицаи
Още новини от Национални новини:
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).