Около 60% от българките пушат по време на бременността си

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (11)
14:09 / 17.11.2011
1437
783 предписания, 32 наказателни постановления и 40 акта за нарушения са издали органите на регионалните здравни инспекции за неспазване на правилата за пушене на закрити места в болниците. Това показват резултатите от тримесечната тематична проверка на МЗ за това дали се спазват правилата от медицинския персонал и бременните жени. Тя е част от националната кампания "Бременност без тютюнев дим", организирана от МЗ и Втора САГБАЛ "Шейново" с подкрепата на "Майчин дом", "Света София" и пациентските организации "Искам бебе" и "Зачатие". Целта на кампанията е да се запознаят младите жени с вредата от пушенето по време на бременност и така да се намалят здравословните рискове за бъдещите им деца.

В хода на проверките здравните инспектори са проверили 8720 лечебни заведения, от които 1731 за болнична помощ и 6606 - за извънболнична помощ, центрове за спешна медицинска помощ и др. Всички обекти са с обособени родилни АГ-отделения или там се оказва специализирана медицинска помощ на бременни жени. Най-много проверки са извършени в София - 4756 лечебни заведения, в Благоевград - 734 и Кюстендил - 356. Някои от проверките са извършени извън утвърденото работно време на инспекциите със съдействието на Районните полицейски управления на МВР.
Най-често инспекторите са констатирали, че липсва обозначаване на помещенията или сградите, в които е избрано да не се пуши. Само в седем от проверените лечебни заведения са обособени самостоятелни помещения, в които се допуска тютюнопушене. Най-голям е броят на предписанията, издадени от РЗИ-Хасково. От издадените наказателни постановления 29 са на физически лица и 3 на еднолични търговци. Най-голям брой наказателни постановления са издадени от Столична РЗИ - 20. Общата сума на наложените санкции е 1950 лв., от тях 1800 лв. са постановления за нарушенията на физически лица.

МЗ и занапред ще продължава да води политика за намаляване на тютюнопушенето в страната.

 

ЗАЩО СА ВРЕДНИ ЦИГАРИТЕ

В цигарите се съдържат над 4000 вредни вещества. Някои от тях са токсични, други - канцерогенни, а трети като кадмият влияят зле на репродуктивната система. При мъжете например пушенето прави по-податливи на генетични дефекти сперматозоидите, освен това намалява потентността на мъжа. При жените цигарите отравят яйчниците, намалят резерва им и увеличават риска от извънматочна бременност, и спонтанен аборт. Проучвания показват, че при майки, които са пушили по време на бременността вероятността от раждане на бебе с поднормено тегло се увеличава от 3 до 4 пъти. Средно тези бебета тежат с 200 грама по-малко спрямо бебетата, родени от непушачки. Според Американската белодробна асоциация тютюнопушенето през бременността е причина за 30% от родените деца с ниско тегло, над 14% от преждевременните раждания и около 10% за смърт при новородените. Освен това пушенето може да намали количеството и да влоши качеството на майчината кърма. Важно е да се знае, че по време на бременност е вредна дори една цигара на ден. Но, ако жената спре вредния навик до третия месец, детето й ще се развива при същите условия, както и на майка непушачка.

За съжаление около 60% от българките пушат по време на бременността си, а едва 30% спират цигарите, след като разберат, че чакат дете. След раждане около 75-80% от жените пропушват отново в рамките на 6 месеца. Целта на МЗ е все по-малко хора да посягат към вредния навик.


Виж коментарите (11)
Още новини от Национални новини:
Силно почерпен американец катастрофира на АМ "Тракия"
Божанков, след като детето му простреля друго: Не е било ВИП парт...
И днес е празник, църквата почита голям мъченик на вярата
Няколко области са предупредени с жълт код за интензивни валежи
Абитуриентка-отличничка показа обувки за 2000 лева. Майката: Дете...
Излезе най-новата прогноза за вторник


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).