Около 1000 украинки са си намерили работа у нас за последните 2 месеца

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
20:56 / 29.04.2022
2126
В последните месеци събитията, свързани с войната в Украйна, поставиха нови предизвикателства пред България. 45 000 украинци са поискали временна закрила у нас, а над 160 000 са преминали границата. Същевременно обаче населението на България устойчиво намалява, като една от основните причини за това са емиграционните процеси през последните десетилетия, пише БНР.

Немалък дял от емиграцията към западните държави се съставлява от жени, които се реализират като медицински сестри, болногледачки и детегледачки в частните домове, чистачки и др., ставайки често жертви на дълбоко експлоатационни практики, изключително лоши условия на труд и унизително ниски заплати. Тъкмо в светлината на т. нар. демографската криза множество експерти заговориха с известен ентусиазъм за бягащите от война хора от Украйна, в които често се привижда единствено "свежа работна ръка“.

Дни преди Международния ден на труда - 1 май, беше проведена дискусия по повод трудовата експлоатация, половите неравенства и антимигрантските настроения. "След 31 май повечето жени от Украйна ще бъдат принудени да се включат в пазара на труда. Това ги поставя в неблагоприятни условия, в неравностойно положение", отбеляза пред Радио София Калина Дренска от “ЛевФем", част от организаторите.

За около 2 месеца от над 43 000 жени едва около 1000 са си намерили работа. Очевидно това е сложно и трудно за тях.

В публичността някак без проблем се заговори за социализацията им в онези феминизирани сегменти от пазара на труда, характеризиращи се с ниско заплащане и лоши условия на труд, като например в здравния и грижовен сектор, текстилната индустрия и туристическия бранш. Появиха се гласове, които поставят въпроса за евентуалния дъмпинг на заплатите, предизвикан сякаш от украински имигрантки, а не от работодателите.

Според организаторите на дискусията, трябва да разглеждаме несигурното положение на мигрантките и бежанките в България като част от по-голям, структурен проблем, който допринася за експлоатацията не само на украинките, но и на българските емигрантки в западните държави.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4441):
20.03.2024 Папа Франциск отново призова за преговори за Украйна и Близкия Изток
16.03.2024 Лавров: Въпросът чии са Крим и Севастопол е затворен завинаги
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
07.03.2024 13 мита за войната на Русия в Украйна
05.03.2024 ВВС: Полковник от САЩ е изнасял държавни тайни чрез сайт за запознанства
02.03.2024 Евродепутатът Петър Витанов: След две години война в Украйна не сме се приближили към мира
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).