Обявиха "Чинарите" край Белащица за защитена местност

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
17:42 / 06.12.2011
9937
Местността "Чинарите" в землището на село Белащица, общ. "Родопи" е обявена за защитена със заповед на министъра на околната среда и водите Нона Караджова, обнародвана в Държавен вестник бр.96/06.12.11г. Предложението за защитен статут е на общината, а целта е да се опази едно от малкото естествени находища на източен чинар у нас. Новата защитена местност е гора, разположена на площ от 11,309 дка.

В границите й се забранява промяна на предназначението и начина на трайно ползване на земята, строителство с изключение на ремонт и поддръжка на съществуващите сгради и съоръжения, търсене, проучване и добив на подземни богатства, унищожаване и повреждане на естествената растителност, провеждане на сечи с изключение на санитарни, залесяване с неместни и нехарактерни за района растителни видове, паша и бивакуване на домашни животни.

Нарушителите на заповедта се наказват съгласно административно-наказателните разпоредби на Закона за защитените територии. Глобите за физически лица са от 500 лв до 5000 лв, за юридически - от 1000 лв до 10 000 лв. Източният чинар е реликтен вид, у нас е разпространен в няколко изолирани находища. В Пловдивска област се среща по Бачковска река - от Асеновград до Бачковския манастир, в защитената местност "Чинар дере" край асеновградското село Тополово и край с. Белащица.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).