Обясниха в прав текст защо сезонът на Черноморието това лято е слаб

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
21:32 / 22.07.2022
65387
Не може да повтаряш едни и същи грешки, а да очакваш да настъпи магическо подобрение. Всъщност трябва да очакваш влошаване. Тъкмо това видимо се случва с българския черноморски туризъм през този сезон, пише Александър  Андреев за "Дойче Веле". 

Видимо: Луксозен ресторант на плажа. Клиент: "Моля Ви за картата с напитките!" Сервитьор: "А, ми то... Още не са я отпечатали." Още? Календарът сочи 15 юли.

Фактите: Сезонът започна късно и доста мудно, твърдят хотелиери и туроператори пред медиите. През юни не се случи почти нищо, до средата на юли чуждестранните туристи също още се колебаят. Близо до България бушува страшна война - украинският Змийски остров се намира само 300-400 километра от българските плажове, Ковид числата вървят нагоре, по европейските летища цари невиждана суматоха, а хората все по-внимателно си гледат в портмонето, защото инфлацията им изяжда спестените за летуване пари.

Видимо: по българското Черноморие изобщо не е толкова евтино. Същите плодови коктейли като миналото лято в заведения на плажа струват с 20% повече. Лек обяд за двама, състоящ се главно от салати и бутилка вино, в ресторант с претенции северно от Варна без колебание излиза над 100 лева. В същия ресторант една газирана напитка или едно кафе струват 5 лева. "Продуктите поскъпват, клиентите са малко, трябва някак да се избива", признава обезкуражен сервитьор. Същото важи и за концесионерите на плажовете, които "избиват" с повишени цени на чадърите и шезлонгите - има плажове, където комплектът достига 40 лева.

Фактите: Туроператорите твърдят, че през този сезон германските и руските туристи масово избират Турция пред България.  "Сезонът закъсня и определено няма да бъде добър. Резервации за България в последния момент не се случиха на германския пазар през май и юни. Този сегмент се насочи към Анталия в Турция, където цените са по-ниски и дават по-големи отстъпки, както и към Испания. Семействата с деца избягват България заради близостта с войната в Украйна", коментира Венцислав Танчев пред Мирослав Иванов от TravelNews. Танчев е управител на "Сън турс", който представлява германския туроператор Alltours у нас. Ръстът (на българския туризъм – б.а.) на германския пазар ще е 25-30% спрямо 2021 г., но спадът спрямо 2019 г. ще е около 40-50%, обяснява той. По думите му от Полша има повече туристи, но не са този обем, който се е очаквал. 

Фактите: Като че ли най-добре вървят нещата в сегмента на медицинския и балнеотуризъм. През 2020 година България се нареди сред 15-те държави, чиито възможности за балнеолечение и извънболнична терапия са признати за ефективни от 109-те задължителни здравни каси в Германия. Стоматологични и очни клиники, спа, масажи и кални бани, процедури с минерална вода или със съвременна техника - по българското Черноморие има добро предлагане, но не навсякъде разполагат с необходимия квалифициран персонал. А думата си казва и традиционният манталитет, пуснал корени още във времената на НРБ и "Балкантурист".

Видимо: На дежурния номер в денонощния медицински център в голям курорт северно от Варна отговаря нелюбезна жена. Клиент: "Извършвате ли еди-каква си процедура?" Нелюбезната жена: "Не знам, аз само давам часове за преглед." Клиент: "А може ли да проверите?" Нелюбезната жена: "Не може. Трябва да ходя в другата сграда."

Фактите: Туроператорите твърдят, че тази година по българското Черноморие има относително повече туристи от Полша, Чехия и Словакия - и това също се вижда с просто око. На север от Варна традиционно ще срещнете вездесъщите румънци, макар че броят им сякаш е понамалял. Със сигурност е намалял обаче и броят на руснаците - по разбираеми причини. Те вече трудно се добират до България, пътуването трае дълго, завръщането в Русия също може да се натъкне на проблеми. В българските социални мрежи се появиха и призиви за бойкот срещу руските туристи. "Наглеците очакват, че тук всички говорим руски!" - пише например един превъзбуден потребител.

Видимо: Опитът наистина показва, че много малко от руснаците, притежаващи имоти в България, напредват добре с българския. "Научихте ли български?" - питам възрастен клиент руснак във фризьорския салон. "Пока еще нет" ("Все още не"), гузно отвръща той. И с гордост добавя, че слуша новините на български и всичко разбира. Поне това.

Видимо: На всичкото отгоре сезонът, поне по северното Черноморие, започна с много мръсна вода и с трупове на делфини по пясъка.

Фактите: Специалистите твърдят, че мощните сонари на военните кораби в Черно море са объркали "навигационната система" на симпатичните водни бозайници - близо 3000 делфина загинаха в резултат от това. Местните твърдят още, че рибата в морето била по-малко, че ги нямало чайките и гларусите.

Фактите: Когато се вслушаш в речта на българските туристи по северното Черноморие, няма как да не забележиш, че софийският изговор почти липсва. "Софиянци предпочитат в Гърция или южното Черноморие" - това ще чуете от всеки спасител или сервитьор на плажа. Автомобилите с българска регистрация на паркинга са главно от Варна, Добрич, Шумен, Силистра, Търговище, Разград, Русе - това са туристите, които тази година спасяват сезона на север. А иначе няма нищо ново, типовите случки и персонажи се повтарят с болезнена упоритост:

Видимо: 16 часа следобед. Под чадър край голям хладилник със сладолед седят двама господа с изобилна телесна маса и доста злато по нея, но с малко коса и малки чела. Клиент:  "Може ли да си избера сладолед от хладилника?" Ланец №1: "Не може, затворено е." Клиент: "В какъв смисъл?" Ланец № 2 само махва безразлично с ръка.

Едни и същи грешки, а очакваш подобрение?

Иначе българското Черноморие е красиво. И храната е вкусна. Тук-таме дори се срещат добре поддържани оазиси на цивилизован морски туризъм.

Виж коментарите (6)

Още по темата (936):
14.08.2023 "Който влезе, не излиза": По Южното Черноморие е страшно
08.08.2023 Хора вдигат ръце: Всичко е унищожено
21.07.2023 Ето я голямата и кичозна къща на богатата ромска фамилия, обядвала за 650
лева
01.11.2022 Взе повече туристи предпочитат да почиват на къмпинг
28.10.2022 Вижте колко хиляди нарушения са открили по нашето море това лято
17.10.2022 Здравко от "Биг Брадър": Съпругата ми се радва, че не съм богат
Още новини от Национални новини:
Проф. Кантарджиев: Ако детето е било в контакт със заразен с кокл...
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...
Експерт: Не бързайте със смяната на зимните гуми
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Първият български космонавт: Хора идват при мен и ми искат лекарс...
Защо се стигна до бой за олио по магазините


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).