Нулева година за учениците ли? Министърът пределно ясен!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (14)
09:52 / 14.11.2020
11976
45% от деца учат онлайн. Информацията представи образователният министър Красимир Вълчев в сутрешния блок на БиТиВи. "Няма да има нулева учебна година. Не във всички училища ситуацията е проблемна", изтъкна Красимир Вълчев.

Той даде да се разбере, че няма никакви политически съображения в затварянето на училищата. "Няма лесно решение", призна Вълчев и допълни, че не може да даде предвидимост колко ще продължи всичко това, защото се търси най-доброто предложение.

"Носенето на маски е оправданото решение, но не може да затворим всички деца вкъщи до март". Той посочи, че това, което се случва в образователната система, е функция от общата ситуация в страната.

"В 7 области натискът върху здравната система е най-голям и се взе решение учениците между 6 и 12 клас да не учат присъствено", обясни Вълчев. 

"1 300 училища не са се сблъсквали с коронавируса. Няма вариант и модел, който да няма негатив. Трябва да се ходи на училище, доколкото ситуацията позволява, но не може да си позволим едни и същи ученици да останат вкъщи до март месец", отбеляза просветният министър.

Продължителното онлайн обучение води до дефицит, предупреди Вълчев и допълни, че не е изключен вариантът децата да учат през юли месец, но той бил по-малко приложим.

"Няма да има проблем да отпадне материал за външното оценяване. Всички сме в трудна ситуация, нямаме лесни решения, подкрепям всяко едно решение на училищата да преминат в обучение в електронна среда. Не можем да си позволим да затворим образователната система за 6 месеца", изтъкна Вълчев.

Той призова всички да спазват мерките и е убеден, че с промяната с по-високата степен на спазване на мерките да се отрази благоприятно за по-голям учебен процес.

По информация на Асоциация "Родители" и Института за изследвания в образованието стана ясно, че 47% от родителите искат изцяло присъствено обучение за децата си. А пък близо 80% от учителите искат изцяло е-обучение.

Виж коментарите (14)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Бойко Борисов за ПП/ДБ: Аз няма да преговарям с тези хора повече
Делян Добрев за заплатите на борда на НЕК: Взимат по 5-6 хил. лв....
Главчев се отказва от заплата като министър, ще получава само 11 ...
Meteo Balkans с много лоша прогноза
Вирусите, от които да се пазим тази пролет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).