ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ново строителство, напълно обзаведени - наемите между 250 и 400 лева
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:24 / 31.10.2022Коментари (2)41937
©
"Ще ми дадеш пет апартамента и всички офис помещения на приземния етаж, тогава давам парцела“. 

Така се пазари собственик на поляна, вероятно от прапрадядо му от султанско време, с инвеститор, придобил незнайно как финансовата мощ да осъществи строеж на поредния жилищен блок. И защото единият иска много, пък другият това го удря пряко джоба, та затова зелената площ все още не е застроена. А, какво чудесно игрище за деца можеше да стане! Ама няма. Всичко е предопределено в града в Топ 5 по строителство в страната.

Населението намалява, сградите се увеличават. Автомобилите също. Това е някаква магия, мистерия, отвъд статистиката, пък даже и реалностите. Няма зелена площ, която да не е заплюта за блок. Може и блокче, убедени са болшинството кърджалийци. Доскоро най-зеленият квартал в Кърджали "Възрожденци“, вече е заприличал на площадка. Не се прощава ни на дървета, ни на паркинги, ни на тревица. Хората негодуват, но гласът им е вик в… бетона.

7 от 10 новодомци плащат с пари от гурбет

Седем от десет купувачи на жилища в Кърджали са гурбетчии. Това сочат наблюденията на брокери на недвижими имоти и строителни предприемачи, които директно контактуват с клиентите.

"Съотношението е 70 към 30 в полза на плащанията с пари, изкарани на Запад, отколкото спестени у дома или банкови кредити. Всъщност, последните са рядкост“, коментират от бранша.

Около 800 евро се търгува квадратният метър в централната част на областния град. Около 550 евро пък върви кв. м в най-големия и вече презастроен квартал "Възрожденци“. Кърджали е в Топ 5 по строителство в страната.

"Не се очаква повишаване на цените, поне към този момент. Търсенето на жилища обаче не секва. За около 30 милиона евро са сделките с недвижими имоти през това лято“, коментират инвеститори.

"Купувам жилище, давам го под наем. Печеля докато съм зад граница“. 

Ноу-хау от гурбетчии в града край Арда. Стотици са офертите за отдаване на апартаменти под наем. Болшинството - ново строителство, напълно обзаведени, а собствениците - в страни от Западна Европа. Наемите пък вървят от 250 до 400 лева на месец, в зависимост от локацията. Луксозно обзаведените са за над 500 лева.

Интересът пък не секва и от страна на наематели. По около десетина души реагират на обява за жилище под наем в Кърджали.

Слабо предлагане и слабо търсене

Това пък е положението в Смолян. Въпреки това, дори малкото оферти за къщи са неимоверно раздути, посочват в областния град. 

"Градът не е атрактивен за млади хора с възможности. Спокоен, но за почивка. За развитие… Статистиката го доказва. С 25 000 души по-малко в региона за последните десет години. Няма община с положителен прираст. На едно дете се падат по двама и половина пенсионери. Селата обезлюдяват. Въпреки това, по-търсени са къщи именно там. Дори от чужденци. Купуват британци, руснаци, евреи. Но не живеят. Предпочитат лятото за почивка“, споделят брокери, селски кметове.

Дори обезлюдени отдавна махали вече са собственост на чужденци. Изкупили са малкото останали къщи. Идват обаче рядко, после пак си заминават.

Такова е положението, но поне властва спокойствието.

От сутрин до вечер чукане

Това е кърджалийският квартал "Възрожденци“. Строеж до строеж, всякакви машини на терен. От едната страна къртач за скалите (дори там се гради), от другата чукане, стържене по 5-етажна сграда. Всъщност, води се 4 по документи, защото иначе трябва да има асансьор. Това обаче е оскъпяващо действие за "инвеститора“, и поради тази причина на партера са "офиси“. Които никой няма да наеме. Не стават ни за магазини, ни за казина. Блок до блока, между тях трети. Кой клиент да види обекта? И така помещения стоят празни с години.

Предложенията

- Идеален блок, качество, локация… реди предприемач. 

- А, къде е паркингът?-пита един от тълпата, събрана, за да чуе офертите за нови жилища в една от бъдещите кооперации, залепена до панелка.

- Ами, ето там-и сочи паркингът до отсрещната- там ще оставяте колите, броили сме, има места.

Така е то. В проекта никога няма залегнали паркоместа, нито алея, градинка, детска площадка. Защото, ако това бе изискване, никой нямаше да дръзне да строи. Отидоха му сума квадратни метра, които да продаде.

Тротоари стават паркоместа

Общински тротоар се превръща в паркинг, а всяко място се продава за по 3 500 лева на новодомци. Нова кооперация в крайната част на кърджалийския квартал "Възрожденци“ и хитро решение на инвеститора. 

Пешеходната зона е "отхапана“ и от двете страни на блока с над 20 паркоместа, сигнализират жители на съседните кооперации.

Местата за автомобили са закупени от новодомци, които са се сдобили с жилища, но все още не са се нанесли. Самите те посочват, че са платили по 3 500 лева за тях.

В същото време новият строеж разполага с подземен паркинг, който обаче едва ли е достатъчен.

Общинският тротоар, който се е намирал в тази част, е бил разрушен при строежа. След това възстановен, но вече под формата на паркинг, чиито места са за продан, допълват съседи на новата кооперация.

Печели се от всичко.

"Това е нищо, в София подобни вървят за по 10 бона“, коментира родопчанин, живеещ в столицата.

Навсякъде вакханалия на далаверата. И няма сила, която да я спре.

Добре, че са от баирите… 

Няколко квадратни метра, на ъгъла на натоварено кръстовище. Зелена площ, която бе разкопана и вече се гради нова кооперация. Скромна, спрямо плюнката земя, върху която се строи. 

"Трябва да си турбоселянин, слязъл от баирите, за да си купиш жилище на това място. Първо-няма абсолютно никакво място за паркиране. Второ, целият този шум през деня ще ти се набива в главата. Трето, целият прах ще го дишаш ти и семейството ти, забрави за пране без "фини прахови частици“ по него. Но понеже има такива дисагаджии, има и такива оферти за жилища.

Ако се спрат селяците да купуват каквото им предложат, това презастрояване ще спре. Но не. Той е от баира, иска да е в града. Пък ако ще и да живее на палатка по средата на кръстовището. Поработи малко на Запад и хоп-новодомец, после пак за мебели, после..., ако се върне жив, а не пукне на обекта“, коментира таксиметров шофьор поредното безумие-строеж върху няколко квадрата трева.

Призрачни сгради

"Имам вече три жилища, ново строителство. Пак отивам зад граница, ще работя за донаправата, за обзавеждане. Така е. Един ден да има“, коментира 35-годишен мъж. Семейството му се състои от… съпругата, детето и майка му. За всеки по едно, дето се вика. 

"В една нова кооперация, реално живеещите са трима на десет апартамента. Другите ги няма. Това е видимо във всеки квартал. Особено вечерно време. Светещите прозорци всъщност показват и "призрачните жилища“, коментира брокер.

Това е то. Хора няма, строежи бол, пише "24Родопи".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
ИзточноРодопските турскоговорящи са интересна порода - цял живот блъскат в Европа и спят по пет човека е квартира, за да построят къщи, в които никога няма да прекарат и една нощ ! За децата, викат... А децата им правят същото като тях - живеят в чужбина, а си строят паметници в България.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Втора лига сезон 2023/24
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: