Ново изискване: Никой не може да стане шофьор без този важен документ!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (15)
12:46 / 09.02.2018
36856
Ново изискване - никой няма да получи шофьорска книжка, ако не представи този важен документ! Става дума за следното - документ за завършен десети клас ще се изисква за издаване на шофьорска книжка. Това предвижда публикувана за обществено обсъждане промяна в наредбата за условията и реда за издаване на свидетелство за управление на моторни превозни средства, отчета на водачите и тяхната дисциплина, уточнява в. "Труд". Промяната въвежда на практика гласуваното завишено изискване в Закона за движение по пътищата, което е в сила от септември 2017 г., като е съобразена с новия Закон за предучилищното и училищното образование.

Мотивите за промяната в наредбата: 

Във връзка с новия Закон за предучилищното и училищното образование и направени промени в чл. 151, ал. 2 от Закона за движението по пътищата, се налага да бъде извършена промяна в Наредба № I-157 от 1 октомври 2002 г. за условията и реда за издаване на свидетелство за управление на моторни превозни средства, отчета на водачите и тяхната дисциплина. Промените касаят необходимия документ, който трябва да се представи за издаване на свидетелство за управление на моторно превозно средство, съгласно чл. 13, ал. 1, т. 7 от Наредба № I-157/2002 г. - съгласно чл. 151, ал. 2 от Закона за движението по пътищата следва да се представя копие от документ за завършен най-малко първи гимназиален етап на средно образование, съгласно чл. 73, ал. 3, т. 1 от Закона за предучилищното и училищното образование - X клас, вместо досега изискуемия документ за завършено най-малко основно образование по вече отменения Закон за народната просвета.

Виж коментарите (15)
Още новини от Национални новини:
Проф. Кантарджиев: Ако детето е било в контакт със заразен с кокл...
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...
Експерт: Не бързайте със смяната на зимните гуми
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Първият български космонавт: Хора идват при мен и ми искат лекарс...
Защо се стигна до бой за олио по магазините


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).