Новият програмен период: 300 млн. евро повече за директни плащания

Автор: Екип на Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:57 / 30.10.2020
390
Въпреки съпротивата на големите държави за изравняване на плащанията между страните членки, има доста висока степен на конвергенция, на която се дължи увеличението от 300 млн. евро в Първи стълб за директни плащания. Това каза съветникът на земеделския министър Мария Христова по време на Конференция за ОСП след 2020 в Банкя, предава Actualno.com. 

Обвързаната подкрепа е трън в очите на някои хора

Христова уточни, че приетият преходен регламент за европейската аграрна политика предвижда 2021 и 2022 г. да останат преходни, а Стратегическият план, който се изготвя в момента, ще влезе в сила от 2023 г. и ще обхване периода до 2027 г. 

Средствата по директните плащания ще се увеличат от 5,3 на 5,6  млрд. евро. Относително се запазва и финансирането по ПРСР, заяви експертът.   

Другата важна позиция на България е запазването на обвързаната подкрепа, чрез която се подпомагат най-уязвимите сектори в селски райони. Успех за нас според Христова е включването в преходния регламент на удължаването на преходната национална помощ до 2027 г. Тя запозна участниците във форума и с друго изискване, обсъждано в преговорите за новата ОСП.

Част от директните плащания на всяка страна членка следва да са за малките и средните стопанства. В пакета ще има задължителен бюджет за директни плащания, които трябва да бъдат определени окончателно в триалога между Съвета, ЕП и ЕК.    

България се въздържа в Люксембург за новата политика. Защо?

Дискутирани бяха и очакваните екосхеми, които ще са под формата на едногодишни плащания, на хектар или животинска единица и ще заместят зелените плащания. Те ще са доброволни, но биха могли да увеличат доходите на земеделските стопани.

На срещата присъства и председателят на парламентарната Комисия по земеделие Мария Белова, която представи актуални законодателни промени и подкрепата за сектора в условията на COVID-19. 

По думите ? водещите законопроекти към момента са тези за управление на агрохранителната верига и за храните. Мария Белова подчерта важността и на предвижданите изменения в Закона за водите, като изрази надежда в най-кратки срокове законопроектът да бъде гледан в пленарна зала.

Следете темата и на cap4us.agri.bg



 


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Тежка катастрофа спря движението за "Маказа"
Времето днес леко ще ни пообърка
Томина неделя е! Ето какво не трябва да правите днес
Kъмпингуването изживява своя Ренесанс
Източните Родопи пазят драматично минало
Румен Радев присъства на 148-ата годишнина от Априлската епопея в...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).