Нови глоби за некоректните данъкоплатци

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
10:14 / 09.01.2011
2793
Парламентът прие промени в закона за местните данъци и такси. Те влизат в сила от началото на годината. Ето някои от основните промени:

- Увеличава се максималната ставка на данъка върху недвижимите имоти. От 1 януари горната граница на данъка върху за имотите, която общините могат да налагат е от 0.45% върху данъчната оценка. Точният размер се определя от общината.

- Има и промени в сроковете за плащане на данъка върху недвижимите имоти и данъка върху превозните средства. Парите за къщи, апартаменти и терени вече ще се плащат само на 2 вноски - от 1 март до 30 юни и до 30 октомври, вместо на 4 вноски, както беше досега.

- Промяна има и в сроковете за плащане на данъка върху превозните средства. Първата вноска ще се дължи между 1 март и 30 април, докато втората вноска ще се плаща до 30 октомври.

- Остава отстъпката от 5%, ако пълният размер на данъка върху недвижимите имоти и превозните средства се плати до 30 април.

- Продавачите на моторни превозни средства вече трябва да предоставят пред нотариусите заверен от общините документ, удостоверяващ, че дължимите данъци върху превозните средства са платени. Досега беше нужна само декларация за липса на такива задължения.

- Въвежда се туристически данък. Той ще замени съществуващата в момента туристическа такса. С него ще се облага броят на нощувките в хотели и други места за настаняване. Общините могат да определят данъка в граници от 20 стотинки до 3 лева за всяка нощувка. Той има минимален годишен размер. 30 % от леглата ще се облагат независимо дали има туристи или не. Увеличава се размера на санкциите. За неподаване на декларация за придобиване на недвижим имот или промяна на неговата стойност се увеличава глобата. Тя вече е от 500 лв. до 3,000 лв.

Източник: БНТ


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Брутално задръстване на Маказа
Изследват морската вода
Сиромахов за най-страшните женски реплики по време на мач
Предлагат военно обучение за всички мъже под 50 години
Проф. Христова: Това насекомо не е опасно, но пренася тропически ...
Райските кътчета в Родопите с водопадите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).