Нов вид измама напомпва телефонната ни сметка в пъти (ВИДЕО)

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
19:58 / 24.01.2018
8720
Нов вид телефонна измама "напомпва" сметката ни в пъти. Схемата действа чрез пропуснати повиквания от чужбина. Пропуснати повиквания от цял свят - Хаити, Монако, Румъния и Гърция. Ако върнеш обаждането, плащаш скъпо. Граждани се оплакват, че получавали по 30 обаждания за половин час. Новината за новата телефонна измама плъзва във Фейсбук. Измамените се оказват десетки. А набелязаните за жертви - стотици.

За да спрат атаката, мобилните оператори блокират обажданията до остров Възнесение. Островът се намира в Атлантическия океан. Предполага се, че там е седалището на измамниците. Номерата, на които клипват, се избират на случаен принцип чрез софтуер. Има няколко сценария. След осъществяване на връзката се включва автоматизирана система с някакво гласово съобщение и човек, докато се ориентира за какво става въпрос, на какъв език, отнася ли се до него, минават няколко минути и се генерира трафик. 

По-подвеждащата ситуация е тогава, когато се върне такова повикване, има системи, които включват записан сигнал свободно. Тоест, след набиране на номера, човек чува сигнал свободно, но всъщност в този момент тече таксуването. Потребителят смята, че все още никой не му е отговорил отсреща. 

И така сметката ни може да набъбне с между 7 и 8 лева за минута. За да не попаднем в същия капан, от Комисията за регулиране на съобщенията съветват, преди да върнем обаждането, да проверим номера в интернет и ако се налага, да попитаме мобилния оператор.



Източник: Нова тв

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Българинът с присадено сърце и бъбрек, покорил Килиманджаро, влиз...
Любо Ганев: Медиите и спортът ще са засегнатите от промените в ре...
Тагарев призна за SMS-и на Борисов
Порязаха някои пенсионери за Великден
Спешна помощ на плажа с джетове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).