ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Нинова към Асен Василев: Добре ли сте?
Автор: Йоланда Пелова 12:46 / 27.01.2024Коментари (1)2376
©
"През юни, при обсъждането на закона за бюджета, по Ваше желание за изсветляване на икономиката и на доходите на хората, беше приет текст заплатите на работещите в предприятия над 100 души, пенсионери, студенти със стипендии, помощи на социални слаби да бъдат превеждани по банков път. По наше настояване, Вие отстъпихте и приехте тези сметки да бъдат безплатни. Това беше преди 7 месеца. До ден днешен няма никакво развитие по този въпрос – нито могат хората да си открият такава сметка, а такива, които имат и по тях им се превеждат сумите, се облагат с такси.“

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова във въпрос към министъра на финансите Асен Василев по време на петъчния парламентарен контрол.

От трибуната на Народното събрание тя изнесе информация от писмен отговор на министъра отпреди месец, в който той заявил, че причините за това са: "Банките са задължени да съблюдават и изпълняват стриктно разпоредбите за пруденциален надзор, включително да прилагат комплексни мерки срещу използването на финансовата система за изпирането на пари и тероризъм.“

"С пенсии и стипендии, социални помощи за майки и за бедни перат пари и финансират тероризъм?!“, реагира Нинова. “Вие добре ли сте?

Лидерът на БСП прочете и втората причина, посочена от министър Василев, свързана със затруднено откриване на банкови сметки, предимно на чужди граждани и особено на такива от трети страни.

"Г-н министър, този текст за безплатните банкови сметки касае близо 5 милиона българи и Вие ни твърдите, че причината да не го приведете в действие са няколко десетки чужди граждани, които не можели да си открият такива сметки. Аз Ви питам 5 милиона български граждани защо не могат“, подчерта Корнелия Нинова.

И попита отново: Кога ще приведете в действие текст на закона, че на тези хора не се искат такси, когато си ползват сметката от трудови доходи, стипендии и социални помощи?

"Само да припомня на "евроатлантическото“ мнозинство – това е директива на Европейския съюз. Ако сте толкова европейци, защо досега това не действа? Вие евроатлантици ли сте или банкови лобисти? Защото, вместо да облекчим всички тези хора, помпате банките с такси“, добави тя.

В своя отговор министър Василев обясни, че има открити едва 1000-2000 такива сметки, най-вече защото има допълнителни ограничения, които банките им налагат. Той каза още, че Министерството на финансите работи по затягане на законодателството, свързано с безплатните сметки, като освен това е призовало банките да намалят таксите за поддръжка на сметките на физически лица.  Василев увери, че докато "ситуацията не  се подобри“, министерството няма да продължи напред с намерението си всички заплати да се изплащат изцяло по банков път.

"Г-н министър, какво имаме дотук като отговор от Вас – че на практика този текст не работи заради многото ограничения и трудности за откриване на такава сметка. Решенията са две, според Вас – първо, събиране на данни от банките, което не е решение. Второто и вече и съществено – законодателното изменение в Закона за платежните услуги и платежните системи. Знаете ли кога е внесен? 14 ноември 2023 г. Сега сме 26 януари 2024 г. и не е гледан на първо четене. Докато си редите регулаторите, конституционните съдии, разпределяте си порциите във властта и се карате, този закон, който касае 5 милиона души, стои в някое чекмедже 2 месеца“, репликира го Нинова.

Тя посочи, че новото, което се предлага в този закон е ограничаване операциите, с които могат да действат по тази сметка, на три броя.

"Вместо да облекчите този процес, слагате ограничения за три превода. Уверявам Ви, че това няма да подобри нещата, а ще ги влоши. И отгоре на всичко – никой не му обръща внимание, защото никой не го интересува как живеят българските граждани, колко им струва живота. Интересува ви само разпределянето на порциите във властта и "намиране на място на всеки под слънцето“ от управляващата сглобка“, категорична бе Корнелия Нинова.


Още по темата: общо новини по темата: 684
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
25.04.2024 »
предишна страница [ 1/114 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Това не е важно - вижте дали няма някой паметник, строен от Русия за бутане, за да се разцепи отново общественото мнение, за да се отклонява вниманието от реалните проблеми на обществото! Колкото повече ни цепите на отборчета, толкова по-добре. Крадене като за последно, ама без последствия, защото хората са се хванали за гушите за простотии...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
България в еврозоната
Олиото стигна цената на зехтина
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: