Незаконната автомивка в жк "Тракия" отвори врати днес

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (29)
16:48 / 10.10.2011
9841
Въпреки забраната, която беше наложена с писмото на Министерството на регионалното развитие и благоустройството от 13.07.2011 г. до Началника на Регионалната Дирекция за Национален Строителен Контрол - Южен Централен Район и с която се нарежда на същата да вземе мерки по отстраняването на незаконните строежи (автомивка и кафене) в района зад блокове 155, 155А и 156 на ЖР "Тракия", Plovdiv24.bg научи, че въпросната автомивка от днес функционира. Ето какво ни написаха наши читатели, станали свидетели на нейното отварянето и безкрайно огорчени от незпазването на законите в България:

България е страната на неограничените възможности. Само в държава като нашата е възможно напълно незаконни обекти да отварят врати и да функционират с години без нито една институция да се намеси и да въдвори ред. 

За пореден път държавата показа на хората, че тя не се грижи и не ги защитава, а по-скоро гледа отгоре им с насмешка. Поредното доказателство за това идва от най-големия квартал във втория по големина град в България - жк Тракия. Вече 9 месеца гражданите от блокове 155, 155А и 156 и близките до тях жилищни сгради се борят срещу изграждането на една автомивка и едно кафене. 

Бяха водени разговори с кмета на района, подавани молби и оплаквания до различни видове институции. Дори се стигна до контакти с МРРБ и Омбудсмана на републиката. В крайна сметка министерството с официално писмо разпореди събарянето на обектите, които според МРРБ ‘представляват незаконни строежи по смисъла на чл. 225, ал. 2, т. 2 от ЗУТ, които подлежат на премахване по реда на чл. 225 от ЗУТ'.

Също така на сектор Пловдив при РДНСК-ЮЦР бе възложено да извърши проверка, да се съставят изискващите се констативни актове, както и да се образуват административнонаказателни производства срещу виновните лица. Междувременно гражданите също се обърнаха с молба към кмета на Тракия да бъдат наказани служителите от общината, отоговорни за незаконния проект. 

Това беше в края на юли. Хората си отдъхнаха и се отдадоха на спокойна лятна почивка, уверени че проблемът е решен и автомивката няма да пречи на спокойствието им, нито да замърсява въздуха в квартала. 

Но какво се случи от тогава? Нищо. Пълно мълчание: и от РДНСК и от кмета.

До днес. Автомивката просто отвори врати. А защо пък не? Като се замисли човек закон няма, при условие че няма кой да се грижи за спазването му. Институциите не помръднаха пръста си, кметът си замълча 'дипломатично', а мивката просто пусна маркучите. 

А какво да кажем за хората: обидени, неразбрани, незащитени. Към кого да се обърнат те сега? Или просто да вземат нещата в свои ръце и сами да потърсят справедливост, докато властта стои и гледа отстрани? Може би точно заради това безхаберие, а може би 'тесни интереси' днес в България се случват инциденти като в Катуница.

Искрено благодарим на кмета, общинските институции и министерството за 'оказаното съдействие'. Вие правите града ни и България като цяло едно по-добро място за живеене.

От кметството на район "Тракия" увериха репортер на нашия сайт, че незабавно ще бъде разпоредена проверка по случая.


Виж коментарите (29)
Още новини от Национални новини:
Абитуриентка-отличничка показа обувки за 2000 лева. Майката: Дете...
Излезе най-новата прогноза за вторник
Затвориха 7 обекта след нередности с вносни храни
Главчев и социалният министър с призив: Край на спекулациите, ще ...
Не слагайте подписа си под нов трудов договор, който не включва т...
Призовават като обвиняем собственика на оръжието, с което синът н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).