ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Не всяка зелка става кисела, въпреки че е 100% българска
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:44 / 25.10.2022Коментари (0)20866
©
Зеленчуци за приготвяне на зимнина от поне три държави има по родните пазари и магазини

Зеленчуци за приготвяне на зимнина от поне три държави има по родните пазари и магазини. Въпреки че сезонът на родната продукция все още не е отминал, най-често се предлагат моркови, пипер и карфиол от Турция, Полша и Италия. При повечето от зеленчуците има разлика в цените, като морковите например от Ботуша са двойно по-евтини от бг производството. Единственият зеленчук, който излиза изцяло от родните градини и в магазини, и на пазари, е зелето. 

Произход

Най-често в магазините, където на етикетите се описва произходът на стоката, разнообразието е голямо. Например карфиолът от Полша се предлага на промоция за 2,40 лева за кило, като една глава излиза около 1,5 килограмът. Родното производство пък върви по 3,50 лева за кило. Пиперът пък е както вносен, така и български. За туршията трябва чушките да са месести, за да не се разложат при втасването. Цената на турските е около 2 лева, а родните вървят по 3 лева за кило, съобщава "Телеграф".

Друг продукт, който се ползва за зимнина, са морковите. Оказва се, че на българския пазар има огромно разнообразие от вносни. Например в някои магазини се предлагат турски, а в други от Италия, но има и български. Турските са по 99 ст. за кило, а италианските по 1,20 лева. Морковите от родните градини пък вървят в търговската мрежа по 2 лева. Зелени домати, които някои домакини затварят в буркани за приготвяне на ястия, а други влагат в туршия, има основно по пазарите и вървят твърдо по 2 лева за кило.

Драстична разлика в цената между българското производство и вносното има и при чесъна. Подправката от родните градини е 4 пъти по-скъпа от китайския. В момента на пазара може да се намери български по 20 лева за кило, а вносният е по 4-5 лева.

Според домакини, които редовно слагат зимнина, при ползването на вносните зеленчуци често туршията им след време се разкашква и не става за консумация. С българските пък такъв проблем няма.

Сортове

Един от най-важните продукти, който българинът слага на трапезата през студените месеци, е киселото зеле. Справка по магазини и пазари в столицата показва, че се предлага само българско, и то в изобилие. Според експерти обаче не всяка зелка става кисела. Едни от най-популярните сортове, които специалистите по зимнина купуват, са Балкан, Кьосе и сръбският Сармалин, който от няколко години се сади и у нас.

Сортовете зеле като Браво, Пруктор и Чиърс са изключително неподходящи. Тези видове имат свойството да си остават "пресни" дори след заливането със саламура и престояването му дори и половин година. Единственото, което се променя при тях, е ароматът - от неприятен към изключително неприятен.

Цени

Цените на зелките пък са от 80 ст. до 1,50 лева за кило. По пазарите те варират от 80 до 1,30 лева, като масово се предлагат като сорт Кьосе и Балкан. Търговци и производители по пазарите на дребно обаче не са склонни да правят намаление на цената при закупуване на по-голямо количество. Отстъпки обаче предлагат производители, които пускат оферти в сайтовете за безплатни обяви. Там зелките, подходящи за зимнина, се предлагат на нива от 50 ст. до 1 лев за кило. Важно е обаче при договаряне на количества да се има в предвид, че купувачът поема доставката. Има производители на зеле, които вече са разпродали стоката си още преди да са я добили от полето.

На пазари по селата

Градинари правят списъци за следващата есен

Крехко зеле от един от любимите за туршия сортове на българите - Балкан, продават за 1,30-1,50 лв. кг край Драгоман, видя "Телеграф“. В самия град пък на сергии местен фермер разказа, че отглежда същия сорт. Много се харесвал и от тази година вече има списък с желаещи да се снабдят със зелето за следващия сезон. Той каза, че се купува основно за салати, както и за типа царски туршии. Той обаче предпочита друг сорт, който бил с по-търговски качества за бидон с кисело зеле. Според него Балкан бързо се размивал, докато другият бил по-твърдичък. Въпреки че е заложил от зелето си в бидон, още не е решил на какви цени ще го продава, когато втаса.

На пазара в Драгоман крехки и свежи зеленчуци продаваха местни фермери, както и такива от района на Пловдив, изключително българско производство. Градински домати розови се предлагаха на 4 лв. Стопанката каза, че ще има, докато не падне слана. Чушки тип капия местни и от градини в Пловдив вървят от 1,70 до около 2,20 лв. за кг. Карфиол около 3 лв. за кг, люти чушки различни сортове се продават между 5-6 лв. килото, а огромни връзки с копър и магданоз са по 50 ст., отново родно производство. За съпоставка - една такава в магазините се равнява поне на две.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: