Напусна ни легендарна българска актриса

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:42 / 27.08.2022
41176
На 87-годишна възраст почина актрисата Надя Топалова, изиграла десетки запомнящи се роли на сцената на Младежкия театър през 60-те, 70-те и 80-те години. Тъжната новина съобщиха нейни близки в социалната мрежа.

Надя Топалова е родена на 25 септември 1935 г. в София. Играе на сцената от 11-годишна. По-късно завършва тригодишна актьорска школа и заминава на работа в театъра в град Станке Димитров (днес Дупница), а след това в Плевенския театър, където я забелязва тогавашният директор на Младежкия театър проф. Кръстьо Мирски.

От 1959 г. красивата и талантлива актриса е в неговата трупа, в която е безспорна звезда и един от стожерите на репертоара – както детския, така и за възрастни.

През 1992 г., в разцвета на силите си, Надя Топалова е пенсионирана по печално известния чл. 328, т.нар. "закона Капудалиев“, сложил кръст на кариерите на някои от най-големите български актьори.

Заедно с нея тогава са пенсионирани още от асовете на Младежкия театър – Владимир Смирнов, Николай Узунов, съпругът ѝ и нейна голяма любов Георги Джубрилов и др. Топалова така и не се връща на сцената, но скоро след това написва автобиографичната си книга "S.O.S.“.

Актрисата се занимава активно с дублаж още от 60-те години. Озвучавала е герои в популярните тв сериали "Семейство Мейзга“, "Ум белият делфин“, "Синьо лято“, Арабела“, "Костенурките нинджа“, както и в анимационните филми "Бамби“, "Пепеляшка“, "Шрек 2“ и др.

Тя е първата българска актриса, дала гласа си на Барт Симпсън от "Семейство Симпсън“ в БНТ през 90-те. "Тя озвучи мишока, а Слава Рачева котарака в първите поредици на "Том и Джери" по Българската телевизия.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Внимавайте, преписвачи! Матури 2024 няма да са както досега!
Снимка на полицаи и възрастна жена стана абсолютен хит в мрежата
Стефан Янев откри кампанията на ПП "Български възход" на Шипка с ...
Откриха издирваното дете
Дебора: От време на време плача, винаги ще ме е страх
Кръстю Лафазанов с емоционална изповед за покойната си съпруга


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).