ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Наложиха глоби при проверката на бойлерите в магазините
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:21 / 25.08.2016Коментари (1)4260
©
Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и Комисията за защита на потребителите (КЗП) стартираха кампания за проверка на електрически бойлери и водогрейни котли по отношение на инструкцията за монтаж, експлоатация и поддръжка.

От 23 до 25 август 2016 г. екипи на двете институции провериха 304 търговски обекта в областните градове. От 391 проверени продукта, при 299 липсват техническите параметри за енергийна ефективност в инструкцията. От всички проверени продукти - 3 са без СЕ маркировка, за което са съставени актове и са спрени от продажба. Още 2 акта са съставени за липса на инструкция на български език и за липса на наименование и адрес на производител. Глобите са на стойност от 1 000 до 5 000 лв. При останалите 82 продукта е даден срок за отстраняване на несъотвествията. Ако той не бъде спазен - следват актове и глоби.

Миналата година бойлерите бяха проверявани по отношение изискванията на две приложими наредби НСИОСЕСПИОГН и НИУЕЕО. От проверените 134 броя бойлери тогава, основните несъответствия бяха свързани с липса на текстове, изисквани по НИУЕЕО. Към несъответстващите продукти бяха предприети коригиращи действия. За установените нарушения на законодателството бяха издадени актове и наложени глоби. На основата на анализа на резултатите от миналогодишната проверка, ДАМТН предприема сегашната кампания, която е и с информационна насоченост.

"Тази година проверяваме дали в инструкцията за монтаж са упоменати оторизираните сервизи, които трябва да поставят и поддържат тези съоръжения и съответно - да поемат отговорност за тяхната изправност. Причината за фрапиращите три инцидента с избухнали бойлери през миналата година, като при единия имаше и смъртен случай, е неправилното свързване с тока, тоест, неправилен монтаж", каза Мирослав Йотов (главен директор на Главна дирекция "Надзор на пазара" към ДАМТН), който заедно с екипи от специалисти на ДАМТН и КЗП участва в проверките на търговските обекти. "От 60 до 90 лева струва монтаж и демонтаж с гаранция от 5 до 10 год., като монтажът се заплаща отделно от цената на бойлера, но след това поддържането е безплатно. Търговската гаранция може да отпадне, ако бойлерът не е монтиран от правоспособни техници", уточни още Мирослав Йотов.

Обект на проверката беше и наличието на СЕ маркировка, която показва, че продуктът е изпитан и отговаря на европейските изисквания. Липсата на такава маркировка се наказва с глоба от 250 до 1000 лева за първо нарушение, а при системни - от 500 до 1000 лева. Екипите на ДАМТН и КЗП проверяваха и за наличието на информация за енергийна ефективност. Липсата на енергийни етикети се наказва с глоби от 500 до 3000 лева.

Основни правила за безопасна работа и експлоатация на електрически бойлери:

1. Преди монтиране и пускане в действие - запознайте се с инструкцията за монтиране, свързване и употреба на уреда.

2. С цел поемане на гаранционното обслужване, монтирането и свързването към водопроводната инсталация трябва да се извършва от правоспособни лица (от посочените от производителя/вносителя в гаранционната карта сервизи).

3. След присъединяване към водопроводната инсталация е задължително свързването към електрическата инсталация да се извърши от правоспособни лица (от посочените от производителя/вносителя в гаранционната карта сервизи).

4. Уредът да не се монтира в помещение, където може да бъде изложен на замръзване.

5. По време на експлоатация да се спазват стриктно посочените в инструкцията изисквания

6. При възникване на технически проблем уредът да се изключи от електрическата мрежа и задължително да се ползват услугите на оторизиран сервиз.

7. В райони с варовита вода се препоръчва веднъж годишно да се извършва почистване на котления камък от оторизиран сервиз.

8. При почистване уредът да се изключи от електрическата мрежа.

9. Задължително е да се проверява периодично изправността на предпазния клапан за гарантиране безопасната работа на цялата система.

Паралелно с проверките, на клиентите и проверяваните бяха предоставени над 7 000 информационни брошури с основните правила за безопасна работа и експлоатация на електрически бойлери, изготвени с подкрепата на Българската асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ).

Кампанията е свързана и с реализирането на проект "EEPLIANT Съответствие на продуктите с изискванията за енергийна ефективност 2014", изцяло финансиран от Европейската комисия. В него България е представлявана от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и от Комисията за защита на потребителите. В проекта участват още 12 органа за надзор на пазара от Австрия, Белгия, Дания, Германия, Литва, Малта, Холандия, Полша, Словения, Швеция и Обединеното Кралство. Целта на проекта е да спомогне за постигане на планираните икономически ползи и ползите за околната среда на Директивите за енергийно етикетиране и екодизайн, посредством увеличаване равнищата на съответствие на продуктите с тях. Координаторът на проекта е PROSAFE - организация с идеална цел, която обединява служители за надзор на пазара в Европейския съюз.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 25.08.2016 г.
0
 
 
"до 5000 лв глоба". Представете си, колко оборот прави Технополис например. Само като са си тръгнали тези проверяващи и са ги забравили. 5000 лв ги правят само до обяд. Все едно мен да ме глобите с 50 ст. Ще си го преместя.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: