ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Нацията забогатява, спестяванията растат и хората логично инвестират в покупка на имоти
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:50 / 07.02.2024Коментари (1)4680
© Plovdiv24.bg
Тази година ще бъде добра за пазара на недвижими имоти в България, с известни възможности за обръщане на тенденцията на спад от около 10 на сто на броя сделки, отчетен през 2023 г. Очакванията са тенденцията на забавяне на темповете на растеж на цените за продължи и през новата година, но това едва ли ще е под 5 процента.

Това прогнозира в интервю за БТА председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" (2018 - 2023 г.) Добромир Ганев.

И тази година ще се запази тенденцията от предходната 2023 г. във фокуса на интереса на купувачите да са по-малките жилища. Очакванията ни за миналата година се оправдаха, защото се увеличи съотношението на по-малките жилища към общите покупки, което се показва и от статистиката, коментира Ганев. Възможно е през 2024 г. групата купувачи - около 10 на сто, които отложиха решението си за покупка през последната година и половина, основно поради очакванията за увеличение на лихвените нива, отново да се върне на пазара. Аргументите в подкрепа на тези очаквания са свързани с позитивните новини за икономиката на страната, каквито са и повечето прогнози, както на БНБ, Министерството на финансите, така и на Международния валутен фонд, Световната банка, Организацията за икономическо сътрудничество (ОИСР), посочи експертът.

Ганев допусна, че вероятно част от завръщащите се на пазара ще са с основна мотивация за придобиване на имот с цел удовлетворяване на жилищната си нужда, както в процес на изграждане, така и на такива от вторичния пазар. В допълнение експертът посочи, че ефект върху увеличаването на броя на купувачи ще има поведението на банките и това какво ще е покачването на лихвите по ипотечните кредити.

Завръщането на окуражените купувачи

В групата от потенциално завръщащи се купувачи на пазара през тази година основно са по-младите хора, тези с по-нестабилни доходи, които имаха притеснения да правят покупки в периода на покачването на цените на жилищата, както и такива, които неоснователно се опасяваха за работните си места.

Според експерта следващата стъпка на купувачите от този сегмент ще е насочване на интереса от жилища с две спални, към покупка на по-малки жилища, с цел намаляване на риска и в следващ период – трансформирането им, за да се инвестира в по-голямо жилище, след като семейството се увеличи с нови членове. Ганев посочи, че това е логиката, която се наблюдава от години в развитите пазари – така наречените купувачи за първи път винаги стартират с имоти, които да удовлетворят първоначално по-малките им потребности, след това се преминава към покупка на по-голямо жилище и в предпенсионния и пенсионния период тенденцията се обръща към по-малките домове. Подобна тенденция се наблюдава вече и в България, но заради липсата на статистически данни не може ясно да се обуславят дяловете на трите групи купувачи, коментира експертът.

Обрати в тенденцията на пазара може да се очакват и заради очакваното подобряване на икономиките в Европа. След втората половина на годината лихвите в Европа ще започнат да намаляват, нещо което вече беше анонсирано от ЕЦБ и което ще доведе до стабилизиране на икономиката и ще има пряк ефект върху съживяването на пазара на имоти, смята експертът.

Делът на участващите на пазара на недвижими имоти в България се запазва през годините в порядъка на 3 процента, което се доближава до средноевропейските равнища.

Ганев напомни, че отражение на пазара имат и темповете на растеж на доходите, като посочи, че България е сред страните с най-високи ръстове на брутните възнаграждения в Европа. Той даде пример с Франция и Германия, където за последните десет години ръстът е около 17 на сто, докато в България подобно нарастване е отбелязано само за миналата година, а за последните три години увеличението е с 50 на сто. Нацията забогатява, спестяванията растат и хората логично инвестират в покупка на имоти, коментира Ганев.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Българин да се наричаш,първа глупост е за мене!!!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Лято 2024
Тенис от Пловдив и региона
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: