НЗОК подкрепи идеята на Москов за пръстовите отпечатъци

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
09:09 / 13.10.2015
1592
След тричасово заседание Надзорният съвет на Националната здравна каса подкрепи идеята на ресорния министър д-р Петър Москов, според която от догодина ще влизаме в аптеки и болници само чрез пръстов отпечатък.

Без да могат да обяснят точно как ще се случва това и колко ще струва или ще спести на системата, надзорниците са възложили на експерти да изготвят техническите параметри на новата система.

За решението на Надзорния съвет на Касата да застане зад идеята на Петър Москов, която мнозина определиха като "екзотична", съобщи д-р Станимир Хасърджиев, който представлява пациентите в Съвета.

След като посочи, че самият той също подкрепя идеята, Хасърджиев добави, че не ставало дума за пръстови отпечатъци, а за пръстови идентификатори, но не успя да обясни в какво се състои разликата. Не било ясно и кой ще събира данните от нашите пръсти, нито как ще стане това.

За всичко обаче имало разработени алгоритми, а системата щяла да даде възможност на пациентите да контролират по-добре здравната система.

Според представителя на пациентите в Надзорния съвет интегрирането на подобна система за пръстови отпечатъци щяло да се случи по възможно най-евтиния и най-лесен. Отново обаче не стана ясно точно как.

След като чуха за идеята на д-р Петър Москов собственици на аптеки я определиха като "екзотична и невъзможна", а директори на болници като идея, която ще накара пациентите "да се почувстват като престъпници.

Източник: "Дарик"


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Борисов: Петков казваше "Тагарев е нашето знаме", но сега пък го ...
Страшен потоп в наш областен град
Педиатър успокои: Ваксината за коклюш е напълно безопасна за брем...
Страната ни с рекордно нисък износ на ток за първите месеци: Спад...
Доклад на ЕК буквално ни уби с констатация за разликата бедни-бог...
Страшен порой се изля над столицата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).