НОИ с разяснение защо служебното преизчисляване на пенсиите се извършва на 1 април

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
09:14 / 20.03.2023
2228
В меню "Актуално" на началната страница на своя интернет сайт Националният осигурителен институт предлага подробни разяснения относно нормативната уредба на възможността за преизчисляване на трудовите пенсии на хора, които продължават да полагат труд и да се осигуряват след пенсионирането си, съобщиха от НОИ.

Предвидени са два начина за преизчисляване: 1/ служебно – с допълнително придобития от пенсионера осигурителен стаж в периода след отпускането или преизчисляването на пенсията до края на предходната календарна година и 2/ по заявление на пенсионера – с допълнително придобития осигурителния стаж и осигурителен доход в периода след отпускането, съответно - след последното преизчисляване на пенсията, до датата на преизчисляването.

От разясненията стават ясни мотивите на законодателя да предвиди като дата на служебното преизчисляване 1 април на всяка календарна година. Акцентът е, че се прилага единен подход и еднакъв период за преизчисляване на пенсиите на работещите пенсионери, като се гарантира равнопоставеност на всички правоимащи лица.

Ако преизчисляването се извършва от 1 януари на всяка година с допълнително придобития от пенсионера осигурителен стаж до края на предходната календарна година, каквито предложения са правени, това не би донесло допълнителни ползи за пенсионерите, тъй като заради обмена на осигурителните данни и времето за технологична обработка на близо 400 хиляди пенсии, изплащането им пак би се реализирало през април.

Следва да се подчертае също, че при извършване на преизчисляването от 1 април всяка година не се пропуска нито един период с положен осигурителен стаж след пенсионирането. Преизчисленият размер на пенсията се изплаща 12 месеца до следващото ежегодно преизчисляване, като върху него се отразява осъвременяването от 1 юли в съответната година.

Виж коментарите (0)

Още по темата (664):
09.04.2024 Средната заплата в Пловдив в края на миналата година е достигнала до 1 830
лева
25.03.2024 Рекорден брой българи са си купили стаж за пенсия
22.03.2024 НОИ с информация за изплащане на болничните
02.01.2024 Добра новина за бъдещите пенсионери, но не на всички ще се хареса
30.12.2023 Посочиха кои българи ще страдат най-много през 2024 г.
29.12.2023 Външният дълг на България е над 30 млрд. лева
Още новини от Национални новини:
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).